Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OPEC ministrai ir sąjungininkai aptarė „dramatišką padėtį naftos rinkoje“

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) pranešė, jog „keletas“ valstybių narių ministrų ir kai kurie iš OPEC+ grupei priklausančių jos sąjungininkų antradienį surengė telekonferenciją, kad apsvarstytų naftos kainų kritimą.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

Organizacija tviteryje parašė, jog ministrai surengė „neoficialią telekonferenciją, kad apsvarstytų dabartinę dramatišką padėtį naftos rinkoje“.

Iš OPEC įrašo socialiniame tinkle nėra aišku, ar telekonferencijoje dalyvavo stambūs naftos gamintojai, tokie kaip Rusija ir Saudo Arabija.

Surengti tokį neoficialų susitikimą pasiūlė Alžyro energetikos ministras ir dabartinis OPEC prezidentas Mohamedas Arkabas.

Ministrai jį paragino toliau reguliariai rengti tokias konsultacijas dėl padėties rinkoje.

Telekonferencijos dalyviai taip pat patvirtino esantys pasiryžę įgyvendinti anksčiau šį mėnesį priimtą sprendimą dėl naftos gavybos mažinimo.

Naftos rinkoje antradienį antrą dieną iš eilės tęsiasi kainų griūtis.

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ ir WTI rūšių naftos kainos toliau sparčiai smunka, o gegužės mėnesio ateities sandorių WTI kaina pakilo aukščiau nulio.

Birželio ateities sandorių „Brent“ kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios krito 5,81 JAV dolerio, arba 22,72 proc., iki 19,76 JAV dolerio už barelį. Šių sandorių kaina vienu metu buvo nusileidusi iki 18,1 JAV dolerio už barelį – žemiausio nuo 2002 metų lygio.

O birželio mėnesio ateities sandorių WTI kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) krito 6,3 JAV dolerio, arba 30,84 proc., iki 14,13 JAV dolerio už barelį. Šių sandorių kaina vienu metu buvo nusileidusi iki 11,6 JAV dolerio už barelį – žemiausio nuo 1999 metų lygio, rodo agentūros „FactSet“ duomenys.

Tuo tarpu gegužės mėnesio ateities sandorių WTI kaina – o prekyba šiais sandoriais pasibaigs, kai baigsis pagrindinė NYMEX antradienio prekybos sesija, – pakilo aukščiau nulio ir pasiekė 5,09 JAV dolerio už barelį ribą.

Pirmadienį gegužės sandorių WTI kaina iki prekybos sesijos pabaigos krito iki minus 37,63 JAV dolerio už barelį.

Apribojimai, kuriuos nustatė įvairių pasaulio šalių vyriausybės, siekdamos pažaboti koronaviruso plitimą, sudavė didžiulį smūgį naftos paklausai, o Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos šalių ir jų sąjungininkų – vadinamosios OPEC+ grupės – susitarimas dėl gavybos sumažinimo dar nepradėjo galioti. Tokiomis sąlygomis pasaulio naftos saugyklose beveik nebeliko vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius