-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

OPEC susitarė dėl gavybos sumažinimo

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) trečiadienį pasiekė susitarimą dėl pirmojo per aštuonerius metus bendros gavybos sumažinimo, paskelbė OPEC susitikimui pirmininkavęs Kataro energetikos ministras.
OPEC susitikimas Vienoje
OPEC susitikimas Vienoje / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo sausio 1 dienos OPEC gavyba bus sumažinta „1,2 mln. barelių per dieną iki 32,5 mln. barelių per dieną“, Vienoje surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Mohammedas Bin Salehas Al-Sada.

„Tai svarbus žingsnis į priekį ir mes manome, kad tai istorinis susitarimas, kuris neabejotinai padės vėl subalansuoti rinką ir sumažinti pasiūlos perteklių“, – pažymėjo jis.

Ministras taip pat pareiškė, kad šis susitarimas padės padidinti infliaciją pasaulyje, kad ši pasiektų „sveikesnį tempą“.

Šiuo susitarimu kartelis siekia sumažinti pasiūlos perteklių pasaulyje, dėl kurio naftos kainos laikėsi žemuose lygiuose.

Šiuo susitarimu kartelis siekia sumažinti pasiūlos perteklių pasaulyje, dėl kurio naftos kainos laikėsi žemuose lygiuose.

Susitarimas taip pat rodo, kad OPEC atsisakė nuo 2014 metų taikytos Saudo Arabijos inicijuotos strategijos nemažinti tiekimo ir tokiu būdu daryti spaudimą konkurentams, visų pirma JAV skalūnų naftos gamintojams.

Kaip susitarta susitikime, Saudo Arabija savo gavybą sumažins iki 10,058 mln. barelių per dieną.

„Tai gera diena naftos rinkai. Mes labai laimingi“, – pareiškė šios šalies energetikos, pramonės ir mineralinių išteklių ministras Khalidas al-Falihas.

Irano gavyba neviršys 3,797 mln. barelių per dieną. Palyginti su spalio mėnesio lygiu, Iranas savo gavybą padidins 90 tūkst. barelių per dieną, pareiškė šios šalies naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganeh ir pridūrė, kad Iranas patenkintas OPEC susitikimo rezultatais.

Irakas savo gavybą sumažins 209 tūkst. barelių per dieną, Kuveitas – 130 tūkst. barelių per dieną, o Angola – 4–5 proc., pranešė šių šalių naftos ministrai.

Tuo tarpu Indonezija nusprendė laikinai sustabdyti savo narystę OPEC.

Pasak Kataro naftos ministro, OPEC suformuos komitetą, kuris stebės, kaip laikomasi susitarimo sąlygų. Į šį komitetą bus paskirti Venesuelos, Kuveito ir Alžyro atstovai, taip pat dviejų OPEC nepriklausančių šalių atstovai.

Prieš susitikimą nemažai ekspertų spėjo, kad susitarimas nebus pasiektas. Jie prognozavo, kad tokiu atveju „juodojo aukso“ kainos galėtų kristi iki 30 JAV dolerių už barelį.

Saudo Arabijos ministras taip pat pranešė, kad OPEC nepriklausančios šalys gavybą sutiko sumažinti 600 tūkst. barelių per dieną.

Rusija pasirengusi gavybą sumažinti 300 tūkst. barelių per dieną, pareiškė M.bin Salehas al-Sada ir pridūrė, kad atitinkamą pareiškimą Rusija paskelbs šiek tiek vėliau.

„Dirbome pagal Alžyro scenarijų. Susikoordinavome ir visi supratome, kad mes galime susitarti. Susitarimas – tai OPEC ir ne OPEC šalių atsakomybė, kuri prisiimama siekiant bendrai pagerinti ekonomikos būklę. Sektorius vėl galės pradėti reinvestuoti. Išnagrinėjome visus aspektus ir suprantame, kad rinka turi būti subalansuota. Tai bus užtikrinta šiuo OPEC sprendimu, kurį parems keletas svarbių OPEC nepriklausančių naftos gamintojų“, – pareiškė Kataro ministras.

Tuo tarpu Venesuelos naftos ministras Eulogio del Pino pažymėjo, kad, be Rusijos, prie gavybos sumažinimo iš OPEC nepriklausančių šalių gali prisijungti Uzbekistanas, Kazachstanas ir Omanas.

„Pakviesime kai kurias Lotynų Amerikos šalis, tokias kaip Meksika, Bolivija, Trinidadas ir Tobagas, Kolumbija. Iš viso mes tikimės, kad mažinant gavybą dalyvaus daugiau kaip 20 šalių, įskaitant OPEC valstybes nares“, – pareiškė jis.

Prieš susitikimą nemažai ekspertų spėjo, kad susitarimas nebus pasiektas. Jie prognozavo, kad tokiu atveju „juodojo aukso“ kainos galėtų kristi iki 30 JAV dolerių už barelį. Taip pat vėl atgytų debatai apie tai, kokia gi yra prieš 56 metus sukurtos OPEC tikroji paskirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius