Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OPEC+ susitarė vasarį padidinti naftos gavybą

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės antradienį nusprendė ir toliau laikytis savo politikos ir kitą mėnesį šiek tiek padidinti naftos gavybą, nes sparčiai plintantis koronaviruso omikron variantas iki šiol nepadarė didelio poveikio paklausai.
OPEC
OPEC / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

Grupė OPEC+, įskaitant didžiausias naftos gavėjas Saudo Arabiją ir Rusiją, priešinosi JAV spaudimui plačiau atsukti čiaupus reaguojant į išaugusias energijos kainas, skatinančias infliacijos šuolį visame pasaulyje.

Grupė 2020 metais smarkiai sumažino naftos gavybą, nes pandemija sudavė stiprų smūgį paklausai.

Praėjusiais metais buvo nuspręsta pamažu atkurti gavybos apimtis, atsigaunant kainoms, o kiekvieną mėnesį situacija iš naujo įvertinama.

Po neilgo vaizdo ryšiu surengto posėdžio antradienį grupė pranešė susitarusi vasarį padidinti naftos gavybą 400 tūkst. barelių per parą – tiek pat, kiek ir ankstesniais mėnesiais.

OPEC+ nariai pritarė tokiam pačiam naftos gavybos didinimui ir gruodžio mėnesį, nepaisydami omikron varianto atsiradimo, laikinai nusmukdžiusio kainas, rinkoms nerimaujant dėl ​​galimo jo poveikio pasaulio ekonomikai.

Gruodžio mėnesį priimtu sprendimu apsidžiaugė Baltieji rūmai, kurie nerimauja dėl ​​kylančių kainų JAV degalinėse poveikio, tačiau tai nesutrukdė naftos kainoms greitai atsigauti po ankstesnio nuosmukio.

„Brent“ rūšies naftos kaina antradienį popiet siekė 79,76 JAV dolerių ir buvo 15 proc. didesnė nei prieš grupės susitikimą gruodžio 2 dieną.

OPEC analitikai pirmadienį grupei pranešė, kad omikron turės nedidelę įtaką paklausai ir kad tikisi kainų kilimo ir 2022 metais.

Nors naujasis koroaviruso variantas žaibiškai plinta visame pasaulyje, regis, kad jis yra daug ne toks pavojingas, kaip baimintasi iš pradžių, todėl kyla vilčių, kad pandemiją pavyks įveikti ir gyvenimas sugrįš į šiek tiek normalesnes vėžes.

Pirmadienį OPEC generalinis sekretorius Mohammedas Barkindo pabrėžė, kad reikia „išlikti labai lankstiems ir prisitaikantiems prie nuolat besikeičiančios situacijos“.

Pasak jo, grupės „lankstus požiūris padėjo rinkai ir investuotojams suteikti papildomo stabilumo, užtikrintumo ir tęstinumo pojūtį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius