-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

OPEC+ sutarė gavybą sumažinti 10 mln. barelių per dieną

Naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC ir dar apie 10 jai nepriklausančių valstybių ketvirtadienį vakare pasiekė susitarimą bendrą gavybą gegužę-birželį sumažinti 10 mln. barelių per parą (bpd).
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis principinis sprendimas, užbaigiantis naftos kainų karą, dėl kurio „juodojo aukso“ kaina po OPEC+ sandorio žlugimo kovo pradžioje, susipriešinus Saudo Arabijai ir Rusijai, koronaviruso pandemijos apkarpytos paklausos sąlygomis krito į seniai regėtas žemumas, buvo patvirtintas šio kartelinio valstybių klubo ministrų.

Preliminariomis žiniomis, pagal naftos gavybos apimtis pasaulyje tik JAV nusileidžiančios Saudo Arabija ir Rusija įsipareigojo gavybą apkarpyti 23 procentais.

OPEC priklausančio Irano ministras Bijanas Namdaras Zangane'as prieš šį susitikimą teigė, jog kiekviena OPEC+ valstybių klubo šalis, išskyrus Iraną, Libiją ir Venesuelą, gamybą turi apkarpyti 22 procentais.

Savais šaltiniais OPEC+ klube remdamasi agentūra „Bloomberg“ skelbia, kad abi pagrindinės OPEC+ kartelio ankstesnio žlugimo kaltininkės – Rusija ir Saudo Arabija – įsipareigojo kiekviena gavybą sumažinti iki 8,5 mln. bpd gegužės–birželio mėnesiais. Tai reiškia, jog Rusija gavybą apkarpys 2,8 mln. bpd., o Saudo Arabija – 3,8 mln. bpd.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius