-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Orlen Lietuva“ rusiškos naftos nepirks mažiausiai tris mėnesius

Vienintelė Lietuvoje naftos perdirbimo gamykla „Orlen Lietuva“ bent laikinai nutrauks rusiškos naftos pirkimą, kadangi turi likučių iš anksčiau.
„Orlen Lietuva“
„Orlen Lietuva“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje kalbėjęs „ORLEN Lietuva“ pardavimų palaikymo vadovas Ričardas Morkvėnas patikino, kad kovo ir balandžio mėnesiams bendrovė nėra sudariusi sutarčių dėl rusiškos „Urals“ naftos pirkimo.

Šiuo metu perdirbimo gamykloje naudojama nafta iš kelių šaltinių, tarp jų ir kovo mėnesį iš Rusijos atkeliavusi nafta.

„Kovo 1 d. mes turėjome apie 300 tūkst. tonų „Urals“ tipo naftos likučių, kas yra būtina mūsų nepertraukiamo darbo užtikrinimui. Praeitą savaitę buvo iškrautas paskutinis šį mėnesį „Urals“ tipo naftos tanklaivis, apie 100 tūkst. tonų. Jis buvo jau nupirktas ir sandorio nepavyko atsisakyti“, – kalbėjo įmonės atstovas.

Kristinos Gendvilės nuotr./„Orlen Lietuva“
Kristinos Gendvilės nuotr./„Orlen Lietuva“

Jis patikino, kad bendrovė neplanuoja įsigyti rusiškos naftos bent jau iki birželio.

Kalbėdamas apie pakilusias kuro, ypač dyzelino, kainas, R.Morkvėnas teigė, kad perdirbėjų sektoriaus atstovai nežino, ką daryti su beveik milijonu tonų per mėnesį iš Rusijos į ES importuojamo dyzelino. Didelė dalis, apie 700 tūkst. tonų nupirkto kuro, praėjusią savaitę dar nebuvo iškrauti ES šalių terminaluose. Kai kurios šalys, anot jo, rado būdų priimti rusiškus krovinius, todėl tose šalyse dyzelino kainos sumažėjo.

„Panašu, kad tiek Vokietijos, tiek Didžiosios Britanijos didmenininkai randa galimybių išsikrauti tuos kiekis. Tas atsispindėjo ir dyzelino kainoje“, – kalbėjo R.Morkvėnas.

Bendrovės nuomone, dyzelino srautas iš Rusijos išliks toks, koks iki šiol, nes jam pakeisti reikėtų trijų naujų vidutinių naftos perdirbimo įmonių. Trumpuoju laikotarpiu jų tikrai neatsiras, sakė „Orlen Lietuva“ atstovas.

R.Morkvėnas pabrėžė, kad dabartinės dyzelino perdirbėjų taikomos maržos nėra pakankamos, todėl dyzelino kaina artimiausiu metu gali dar paaugti.

Kalbėdamas apie kainas vartotojams, R.Morkvėnas prognozavo, kad artimiausiomis dienomis degalinėse bus matoma degalų kainų korekcija žemyn.

„Tačiau tai yra tas taškas, kuriame perdirbimas nėra ekonomiškai naudingas, ir pasiekus šį tašką kainos turėtų vėl kilti“, – sakė R.Morkvėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius