Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kodėl sustabdyta Astravo atominė elektrinė – sprogo transformatoriai

Pirmadienio rytą buvo pranešta, kad ką tik iškilmingai atidaryta pirmoji Baltarusijos atominė elektrinė Astrave laikinai sustabdyta. Vakarop paaiškėjo, kad tai nutiko dėl incidento – dar sekmadienį pirmasis blokas nustojo veikti dėl sprogusių kelių įtampos transformatorių. Tai įvyko praėjus vos dienai, kai A.Lukašenkos leidimu buvo padidinta elektrinės galia. Baltarusijos energetikos ministerija patvirtino, kad vyksta bandymai paleidžiant atominę elektrinę įprastu režimu.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo tut.by, visą pirmadienį žurnalistai laukė oficialios informacijos apie sugedusią įrangą. Tai pirmas gedimas įjungus Astravo atominę elektrinę. Oficiali atidarymo ceremonija įvyko praėjusią savaitę.

„Sustojimo priežastis – sprogo keli įtampos transformatoriai, kurie skirti keisti įtampą elektros grandinėse. Agregatai buvo prijungti prie transformatoriaus“, – sakė tut.by šaltinis. Dėl to buvo sustabdyta turbina. Teigiama, kad reaktorius nebuvo pažeistas.

„Formaliai nieko branduoliniame reaktoriuje neįvyko, o analogiškas įvykis anksčiau fiksuotas ir Leningrado atominėje elektrinėje. Tačiau ilgai truks tyrimas ir bandymai“, – teigė šaltinis atominėje elektrinėje.

Jo teigimu, transformatorių gamintojams bus pareikštos garantinės pretenzijos. Artimiausiu metu elektrinė energijos negamins.

Praėjusią savaitę į energetikos sistemą įjungta Astravo atominė elektrinė (AE) nuo sekmadienio vidurdienio nebegamina elektros, BNS patvirtino Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“. Tačiau priežastys nežinomos.

Ekspertai teigia, kaip rašo tut.by, kad reaktoriaus saugumui tai nesukėlė pavojaus, o tokie incidentai nelemia radiacijos nutekėjimo.

Pirmadienio pavakarę Baltarusijos energetikos ministerija oficialiai pranešė, kad pirmame bloke tęsiasi įjungimo procesas. „Šis etapas išbando įvairius bloko režimus prie skirtingo galingumo. Taip pat išbandomas sistemos darbas, kai sumažinamas galingumas“, – teigiama pranešime.

Taip pat informuojama, kad bloke vyksta bandymai prieš pilną pajungimą.

Primename, kad šeštadienį A.Lukašenka, lankydamasis elektrinėje, leido padidinti reaktoriaus galingumą iki 400 megavatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius