-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakeis Vilniaus gatvių žibintus – sutaupys 50 proc. elektros

Vilniaus miesto savivaldybės taryba ėmėsi Vilniaus gatvių apšvietimo sistemos modernizavimo. Ketinama visiškai atnaujinti apšvietimą visame mieste ir gatvės šviestuvus įrengti tuose rajonuose bei gatvėse, kur iki šiol jų net nebuvo. Tam teks skolintis daugiau nei 21 mln. eurų, bet tikimasi, kad vėliau bus sutaupoma net 50 proc. elektros energijos.
Vilniaus gatvių žibintai
Vilniaus gatvių žibintai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kelerius metus pakariavusi su ankstesnės valdžios paskelbto konkurso dėl Vilniaus gatvių apšvietimo atnaujinimo laimėtojais, Vilniaus miesto savivaldybė imasi naujo projekto – apšvietimą modernizuoti leis pačiai savivaldybės bendrovei „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“ (VGAET).

Keis senuosius natrio šviestuvus

Planas – įspūdingas: per trejus metus apšvietimo sistema bus visiškai atnaujinta, 46 tūkst. šviestuvų pakeisti į LED, modernizuotas valdymas.

Vilnius ketina atsisakyti mieste šiuo metu gatvių apšvietimui naudojamų natrio šviestuvų (tokių mieste dar yra 46 tūkst. vienetų), pakeisdamas juos moderniais LED šviestuvais, sostinės gatvių apšvietimą valdyti kompiuterizuota nuotolinio apšvietimo stebėsenos, valdymo ir kontrolės sistema, o išlaidas elektrai sumažinti net perpus – bus sutaupoma apie 11,7 mln. kWh arba daugiau kaip 1 mln. eurų per metus.

Be to, mieste bus šviesiau, tad saugiau eismo dalyviams, sumažės eismo įvykių tikimybė.

Įdiegus modernų apšvietimą, jis bus valdomas nuotolinio apšvietimo stebėsenos, valdymo ir kontrolės sistema – tai reiškia, kad specialistai galės operatyviau reaguoti į gedimus nuotoliniu būdu, priklausomai nuo eismo intensyvumo gatvėse, paros aplinkos skaisčio, bus galima reguliuoti miesto apšvietimo lygį, jį padidinti ar sumažinti, o apšvietimo tinklo remonto išlaidos sumažės daugiau kaip 30 proc. arba 800 tūkst. eurų.

Skolinsis 21,6 mln. eurų

Savanorių pr., S.Dariaus ir S.Girėno g., Geležinio Vilko g. yra pačios plačiausios ir apšviestos arba dvigubomis 200-250 vatų natrio lempomis, arba stipriomis 400 vatų. Čia daugiausia elektros energijos suvartojama, – sakė S.Mocevičius.

Numatoma, kad bendra modernizacijos kaina sieks 21,6 mln. eurų. Preliminarūs pasiūlymai dėl finansavimo gauti iš 6 Lietuvos ir tarptautinių finansinių institucijų ir fondų. Taip pat tikimasi gauti tarptautinių fondų subsidiją, kuri būtų panaudojama grąžinant paskolą.

VGAET direktorius Sigitas Mocevičius 15min teigė, kad pirmiausia bus imamasi modernizacijos tose gatvėse, kur sunaudojama daugiausia elektros energijos. „Jeigu imtume Vilniaus žemėlapį, tai matytume, kad tokiose gatvėse kaip Savanorių pr., S.Dariaus ir S.Girėno g., Geležinio Vilko g. yra pačios plačiausios ir yra apšviestos arba dvigubomis 200-250 vatų natrio lempomis, arba stipriomis 400 vatų. Tai didžiosios gatvės, kur daugiausia elektros energijos suvartojama. Taip pat buvo žiūrima į labiausiai nutolusias teritorijas – Grigiškes, nes ten yra net gyvsidabrio technologijos naudojamos, kurios Vilniuje pakeistos jau prieš 15-18 metų Tai irgi bus pirmiausia keičiama, nes tai duos didžiausią efektą, sutaupymą“, – sakė S.Mocevičius.

Šiuo metu per metus vien už elektros energiją apšviesti Vilniaus gatves sumokama apie 2,4-2,5 mln. eurų.

Anot Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, ankstesni projektai buvo neįgyvendinti, nes savivaldybės partneriai, laimėję konkursą, nesugebėjo to padaryti. „Šiandien ėmėmės projekto, kad Vilniaus savivaldybės įmonė VGAET imsis visą miestą apimančio apšvietimo atnaujinimo ir plėtros projekto, tai kelerių metų projektas, pagal kurį būtų pakeisti ir šviestuvai, ir atramos, ir prasidėtų plėtra. Tai leistų ekonomiškiau, estetiškiau apšviesti visus rajonus. Tai būtų įgyvendinta pačios bendrovės organizacinėmis pastangomis“, – teigė meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus gatvių žibintai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus gatvių žibintai

Ginčas su „Gemmo“ baigtas

Jis taip pat pabrėžė, kad teisminiai ginčai su buvusio konkurso laimėtojais – bendrovių „Gemmo“ ir VSLS konsorciumu, baigti, nes arbitražo teismas buvo nustatęs konkretų terminą iki birželio 7 dienos, tačiau dokumentai dėl finansavimo galimybių pateikti nebuvo

Iš viso Vilniuje yra apie 48 tūkstančių šviestuvų, kurie paskutinį kartą buvo atnaujinti 1997–2000 metais.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pozicija priimant sprendimą buvo tokia, kad „Gemmo“ dėl savo kaltės neįvykdė išankstinių sutarties įsigaliojimo sąlygų, terminas joms įvykdyti pasibaigė, todėl sutartis neįsigaliojo, o „Gemmo“ turi sumokėti baudą“, – 15min patikslino Vilniaus miesto savivaldybė.

Priminsime, kad sutartį su konsorciumu nutraukė dabartinė Vilniaus valdžia 2015 metų balandžio paskutinėmis dienomis, vos pradėjusi darbą. Priežastis buvo ta, kad „Gemmo“ nepateikė dokumentų, patvirtinančių, kad bendrovė turi iš ko finansuoti projektą.

Iš viso Vilniuje yra apie 48 tūkstančių šviestuvų, kurie paskutinį kartą buvo atnaujinti 1997–2000 metais. Miesto gatvių apšvietimo įrenginių infrastruktūra nusidėvėjusi net 89,5 proc: daugiau nei 87 proc. šviestuvų yra natrio technologijos, per 30 proc. atramų – senesnės nei 30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius