Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pakeliui į namus netenkama 15 proc. šilumos energijos, už šildomą žemę moka ir gyventojai

Pakeliui į daugiabučius netenkama maždaug septintadalio šilumos energijos, už šilumos trasų pašildytą žemę ir net žiemą žaliuojančią žolę tenka susimokėti ir gyventojams.
Klaipėdietė Ligita Girskienė, analizuodama gautas termovizines nuotraukas, suabejojo, ar šilumos trasose neiššvaistoma daugiau šilumos, nei išpučiama pro nesandarius langus.
Klaipėdietė Ligita Girskienė, analizuodama gautas termovizines nuotraukas, suabejojo, ar šilumos trasose neiššvaistoma daugiau šilumos, nei išpučiama pro nesandarius langus. / UAB "Pastatų diagnostika ir statyba" nuotr.

Devyniolika daugiabučių Klaipėdos pietinėje miesto dalyje administruojančios bendrijos „Bandužiai“ vadovei Ligitai Girskienei užkliuvo termovizinių nuotraukų duomenys. Bendrijos vadovė išanalizavo pastatų nuotraukas, rodančiais, kiek jie energetiškai efektyvūs, ir pastebėjo, kad nemažai šilumos iššvaisto ne tik nesandarūs langai, bet ir šilumos trasos.

Termovizinėje nuotraukoje matoma, kad lauke fiksuojama -0,5 laipsnio šalčio, o ties trasomis – 5,1-6,5 laipsnių šilumos. „Štai ir šiandien žiūriu pro langą ir matau, kad vietoje, kur driekiasi vamzdynas, žolė tokia vešli, kad tiktų gyvuliams šerti“, – aiškino pašnekovė. 

Tuo tarpu „Klaipėdos energijos“ atstovai atkerta, kad šilumos praradimai – natūralus procesas. 

„Tiekti šilumą iš katilinių į vartotojų namus ar biurus be jokių nuostolių yra neįmanoma. Nėra ir tokio namo, kuris būtų visiškai sandarus ir neišleistų į lauką šilumos iš šildomų patalpų“, – sakė „Klaipėdos energijos“ technikos direktorius Vilius Buinevičius. 

Klaipėdoje šilumos nuostoliai trasose siekia apie 13 proc., tuo tarpu nerenovuoti daugiabučiai per nesandarias sienas, stogą, langus iššvaisto apie 50-60 procentų patiekiamos šilumos.

Lietuvoje vidutiniškai iššvaistoma apie 15 proc. šilumos energijos. Nuostolius šilumos tiekėjai dalijasi su gyventojais.

Skandinavijos šalyse šilumos trasos „iššvaisto“ apie 12 proc. energijos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius