-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamentinės Energetikos komisijos vadovas darbietis-leiboristas Kęstutis Daukšys: „Hitachi“ turi gerinti projektą

Ankstesnės Vyriausybės pasirinktas strateginis investuotojos į Visaginos atominės elektrinę (VAE) Japonijos kompanija „Hitachi“ turi pagerinti projektą, sako parlamentinės Energetikos komisijos vadovas darbietis-leiboristas Kęstutis Daukšys.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Projekto ekonominis pagerinimas turi būti. Toks, koks jis buvo sukonstruotas iki šiol, jis nelabai tinka“, – trečiadienį po susitikimo su „Hitachi“ atstovais žurnalistams sakė parlamentaras ir buvęs ūkio ministras.

K.Daukšys prognozuoja, kad „Hitachi“ irgi nusiteikęs pateikti patobulintą variantą: „Tokios mintys yra ir korporacijos vadovybės mintyse, tikiuosi, kad jie kažkokius pasiūlymus padarys“.

Lietuvos gyventojams pernai spalį referendume neparėmus projekto, „Hitachi“ yra pareiškusi kol kas neketinanti trauktis ir laukia naujos Vyriausybės pozicijos. Premjeras Algirdas Butkevičius žada atsakymą pateikti rudenį.

Parlamentaro teigimu, su „Hitachi“ atstovais buvo aptarta galimybė gerinti palūkanas, diskutuota, ar pakankamai gerai įvertinta aikštelės Visagine kaina.

K.Daukšio teigimu, su „Hitachi“ atstovais nebuvo aptarta, kiek kainuoja Lietuvos delsimas apsispręsti dėl naujos jėgainės statybos: „Mes apie tai nekalbėjome. Tai pakankamai didelis projektas, kuriam lėkti skubant ir nežiūrint į ekonomiką, yra per brangu. Jie tai supranta. Jie supranta, kad ne metams tas projektas yra“.

„Mes pasakėme, kad lauksime iki spalio 1 dienos iš Vyriausybės atsakymo. Tas terminas yra protingas. Mes iki tada turime turėti atsakymą, koks bus projektas, kas bus pagerinta“, – pridūrė K.Daukšys.

Lietuvos gyventojams pernai spalį referendume neparėmus projekto, „Hitachi“ yra pareiškusi kol kas neketinanti trauktis ir laukia naujos Vyriausybės pozicijos. Premjeras Algirdas Butkevičius žada atsakymą pateikti rudenį.

Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius

Ankstesnė konservatorių ir liberalų Vyriausybė pastatyti naują atominę elektrinę Visagine planavo iki 2020 metų.  

Prieš metus skaičiuota, kad VAE projekto vertė dabartinėmis kainomis gali siekti iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų).

Jei Lietuva valdytų 38 proc. būsimos bendros įmonės akcijų, kaip skelbta pernai, jos indėlis į projektą siektų apie 6,6 mlrd. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius