Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio rinkas greitai gali užtvindyti amerikietiška nafta

Jau netrukus JAV gali tapti stambia naftos eksportuotoja. Vašingtone pastaruoju metu vis intensyviau ruošiamasi panaikinti draudimą dėl naftos eksporto ir dalis ekspertų tiki, kad šis įstatymas nesulauks savo 40-ųjų metinių gruodžio mėnesį, rašo naujienų svetainė cnn.com.
„Shell“ naftos gavybos platforma Ramiajame vandenyne, Vašingtono valstijoje
„Shell“ naftos gavybos platforma Ramiajame vandenyne, Vašingtono valstijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokie veiksniai kaip amerikietiškos skalūninės naftos bumas, atpigęs benzinas ir susitarimas dėl Irano branduolinės programos pagreitino diskusijas apie naftos eksporto draudimo panaikinimą.

Vis daugiau amerikiečių politikų klausia – jeigu Iranas eksportuos daugiau naftos, kodėl to negali daryti JAV?

Istorinis susitarimas su Teheranu labai greitai gali atverti pasaulines rinkas iranietiškai naftai. Dėl to vis daugiau amerikiečių politikų klausia – jeigu Iranas eksportuos daugiau naftos, kodėl to negali daryti JAV?

„Visus politinius skaičiavimus pakeitė susitarimas su Iranu“, – teigė buvęs Energetikos departamento vadovas George'o W. Busho valdymo laikais Joe McMonigle'as.

Parama draudimo panaikinimui vis labiau stiprėja abiejuose JAV Kongreso rūmuose. Ketvirtadienį Atstovų rūmų pakomitetis numatęs balsavimą dėl įstatymo, kuris užbaigtų naftos eksporto draudimo erą. Jeigu jam būtų pritarta, tai neabejotinai taptų dideliu postūmiu.

Šį įstatymą pasiūlė respublikonų atstovas iš Teksaso Joe Bartonas kartu su dar 13 rėmėjų iš demokratų partijos.

„Tai spaustų rusus, spaustų Saudo Arabiją. Tai nepadidintų benzino kainų. Tai žmonėms sugrąžintų darbo vietas“, – tikina J.Bartonas.

Šis politikas tikisi, kad įstatymas dėl naftos eksporto panaikinimo ant prezidento Baracko Obamos stalo bus padėtas jau šių metų pabaigoje.

Politikai ir energetikos specialistai dabar Vašingtone kalba, kad tikimybė, jog naftos eksporto draudimas bus panaikintas šį rudenį, yra didesnė negu 50 proc.

Amerikiečiams baimintis, kad neribotas žaliavinės naftos eksportas padidins benzino kainas, taip pat nereikėtų.

Ilgą laiką JAV Kongresas nesiėmė spręsti naftos eksporto klausimo, tačiau viskas pasikeitė šalyje praūžus skalūninės naftos bumui, dėl kurio rinką užplūdo rekordinis naftos kiekis, o benzino kainos nugarmėjo į seniai matytas žemumas.

Amerikiečiams baimintis, kad neribotas žaliavinės naftos eksportas padidins benzino kainas, taip pat nereikėtų. Praėjusią savaitę JAV Energetikos departamento išleista ataskaita parodė, kad naftos eksporto draudimas ne tik paliks benzino kainas dabartiniame lygyje, bet jas net gali šiek tiek sumažinti.

JAV draudimą eksportuoti naftą priėmė 1975 m., kuomet OPEC paskelbė naftos embargą, kuris smarkiai pakėlė juodojo aukso kainas ir skaudžiai kirto nuo žaliavos importo priklausančiam Vašingtonui.

Dėl to draudimas turėjo padėti apsaugoti JAV nuo naftos tiekimo sutrikimų ateityje ir apsaugoti vietos išteklius.

Tačiau šiuo metu padėtis yra visiškai kitokia. Dėl skalūninės naftos bumo JAV tapo didžiausia naftos ir gamtinių dujų išgavėja pasaulyje, pralenkdama net Saudo Arabiją.

Naftos eksporto draudimo panaikinimu taip pat suinteresuoti naftos gavybos bendrovės, tačiau tokiu sprendimu visiškai nesidžiaugtų žaliavos perdirbėjai ir aplinkosaugininkai.

Pirmieji netektų išskirtinio priėjimo prie pigios žaliavinės amerikietiškos naftos, o antrieji baiminasi, kad naftos eksportas padidins su naftos transportavimu susijusių incidentų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius