Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliui prognozuojamas ūkio augimas, kurį skatins brangstanti nafta

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) trečiadienį paskelbė prognozuojąs, kad šiais metais ekonomika augs daugumoje regionų, kuriuose bankas veikia, nes atsigaunančios naftos kainos bus palankios Rusijai ir kitiems žaliavų eksportuotojams.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Tačiau silpnąja vieta bankas įvardijo Turkiją, kur ūkio plėtra, kaip prognozuojama, turėtų sulėtėti dėl politinio neapibrėžtumo, Kipre vykusio kasmetinio susitikimo metu pranešė ERPB.

Bankas prognozuoja, kad vidutinis BVP prieaugis jo veikimo regione, įskaitant Vidurio ir Rytų Europos, Vidurio Azijos bei Viduržemio jūros šalis, šiemet padidės iki 2,4 proc., o kitąmet – iki 2,8 proc.

Palyginimui, pernai vidutinis BVP prieaugis siekė 1,8 proc.

„Apskritai naujienos yra geros. Augimo tempas greitėja, ... nepaisant visų rizikos veiksnių ir visų pasaulinių iššūkių“, – sakė ERPB vyriausiasis ekonomistas Sergejus Gurjevas.

Jo teigimu, nuo praėjusių metų pradžios atsigavusios naftos kainos turėjo teigiamos įtakos Rusijai bei kitoms šalims, kurios yra itin priklausomos nuo jų. Rusija, anot ERPB, atsigauna po dvejus metus trukusios recesijos, tačiau nepaisant to, šiemet šalies ūkio prieaugis sudarys tik 1,2 proc., o kitąmet padidės iki 1,4 proc.

„Nors recesija Rusijoje baigėsi, mes prognozuojame tik labai lėtą atsigavimą, kas reiškia, kad nuo Rusijos priklausomoms šalims padėtis išliks sudėtinga“, – sakė S. Gurjevas.

Tuo tarpu Turkijoje numatomas ekonomikos augimo tempo sulėtėjimas nuo pernai buvusių 2,9 proc. iki 2,6 proc., nes nerimas dėl saugumo ir politinės padėties pakenks investuotojų pasitikėjimui ir turizmo sektoriui.

Pietų Europos šalių ekonomika šiemet ir ateinančiais metais turėtų augti vidutiniškai 3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius