Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 13

Toliau ryškėja machinacijų GIPL projekte mastas – čekų verslininkas pripažino, kad rusiškas detales pavertė čekiškomis

Nuo praėjusių metų vidurio valstybės įmonės „Amber Grid“ ir „EPSO-G“ tiksliai žino, kad magistraliniame Lietuvos – Lenkijos GIPL dujotiekyje yra apgaule sumontuotų Rusijos įmonės „ETERNO“ jungiamųjų detalių. Nušlifavus dažus jos dar pernai gegužę aptiko šios gamyklos žymenis ant kai kurių dalių. 15min Tyrimų skyriaus pakalbintas čekų verslininkas, kurio įmonę „Alvora“ nurodė, kaip dalies sumontuotų detalių gamintoją, atskleidė šokiruojančią tiesą – jo įmonė tų detalių negamino, o sertifikatus pasirašė paprašyta rusų bendrovės. Tai liudija viena – galimų klastočių mastas GIPL'e gali būti kur kas didesnis.
15min tyrimai
15min tyrimai / 15min montažas

Suprasti akimirksniu

  • „Amber Grid“ sausio 16 dieną pateikė 21 punkto pretenziją GIPL dujotiekio pagrindinei rangovei „Alvora“. Svarbiausi jų:
  • Pareikalauta iki kovo 8 dienos „pašalinti sutarties pažeidimus – darbų trūkumus, pateikiant jungiamųjų detalių sertifikatus“.
  • Ant neva Lenkijos TASTA ir Rumunijos SARA įmonėse pagamintų detalių nugramdžius dažus rasti Rusijos „ETERNO“ gamyklos žymenys;
  • Lenkijos akreditavimo įstaigos informavo, kad Lenkijos TASTA neturi ir neturėjo teisės gaminti sertifikuojamų jungiamųjų detalių virinimo būdu;
  • Sertifikatuose nepateikta privaloma informacija apie detalių suvirinimą; trūksta kitų esminių duomenų apie detalių atitiktį projekto reikalavimams;
  • „Amber Grid“ sprendžia, kad „Alvora“ dujotiekyje GIPL sumontavo „ETERNO“ jungiamąsias detales. Tai nebuvo suderinta su užsakovu, kaip numato Saugumo planas.
  • „Alvora“ nėra pateikusi šio Rusijos gamintojo sertifikatų, patvirtinančių, kad detalės atitinka techninį projektą ir kitus privalomus reikalavimus.
  • Dėl aptiktų trūkumų kyla abejonių dėl taikytų gamybos technologijų, kontrolės procedūrų ir gaminių tinkamumo naudoti pagal paskirtį;
  • Magistralinis dujotiekis, kuriame sumontuotos tokios nesertifikuotos detalės, negali būti eksploatuojamas.

Vos keliasdešimt kilometrų nuo Vilniaus nutolusioje Jauniūnų dujų skirstymo stotyje magistralinio GIPL dujotiekio jungiamosios detalės matomos paviršiuje.

Dėmesį patraukia buvusių „tyrinėjimų“ ženklai ant jų– skirtingose vietose nugramdyti dažai. Apnuogintos dujotiekio vietos lyg tvarsliava laikinai užlipdytos izoliacinėm juostom.

Niekas neskuba iš naujo uždažyti šių nugramdymų, dabar tai tapę įkalčiais ikiteisminiame tyrime dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius