Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Pasiūlytų elektros kainų negavęs klientas pyksta ant „Ignitis“, šie teigia neapsižiūrėję

Į redakciją kreipėsi antrame elektros rinkos liberalizacijos etape dalyvaujantis skaitytojas Juozas, kuris piktinosi, kad nuėjus sudaryti sutarties pasiūlytos didesnės elektros kainos negu prieš kelias dienas atsiųstame pasiūlyme. Elektros tiekėjo „Ignitis“ atstovai teigia, kad nesusipratimas įvyko dėl naujų elektros perdavimo įkainių patvirtinimo.
Žmonių laukiantys savo eilės sudaryti elektros tiekimo sutartį
Žmonių laukiantys savo eilės sudaryti elektros tiekimo sutartį / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Baigiantis antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, kurio galutinis terminas buvo nukeltas dar savaitei iki birželio 26 d., į 15min kreipėsi skaitytojas Juozas. Jis skundėsi buvęs suklaidintas bendrovės „Ignitis“ pasiūlymu.

„Birželio 14 d. el. paštu gavau pasiūlymą iš valstybės valdomos įmonės „Ignitis“ sudaryti nepriklausomo elektros tiekimo sutartį žemiau pateiktomis kainomis“, – rašė skaitytojas.

Pasiūlyme nurodytos kainos siekė 33,1 ct/kWh už dieninį tarifą ir 22 ct/kWh nakties ir savaitgalio tarifams.

15min skaitytojo nuotr./Skaitytojo iliustracija
15min skaitytojo nuotr./Skaitytojo iliustracija

„Nurodoma, kad pasiūlymas galioja iki birželio 20 d. Tačiau birželio 17 d. „Ignitis“ Vilniaus klientų aptarnavimo centre (Viršuliškių skg.) pasiūlytomis kainomis „Ignitis“ darbuotojai sutartį pasirašyti atsisakė, neva pasikeitė valstybės reguliuojama kaina. Vietoje siūlytų kainų atspausdino sutartį didesnėmis kainomis, kurią pasirašyti atsisakiau“, – tęsė Juozas.

Naujieji Juozui pasiūlyti „Ignitis“ tarifai buvo tokie – vietoje 33,1 ct/kWh elektros tarifo jis gavo 35,2 ct/kWh dieninio tarifo pasiūlymą. Naktinis – 23,37 ct/kWh vietoje 22 ct/kWh.

15min skaitytojo nuotr./Skaitytojo iliustracija
15min skaitytojo nuotr./Skaitytojo iliustracija

Prieš nutariant pratęsti terminą, birželio 17 d. buvo priešpaskutinė ir, elektros tiekėjų teigimu, aktyviausia diena. Vien per šią dieną fiziškai ir internetu pasirašyta apie 60 tūkst. sutarčių, prie kai kurių padalinių rikiavosi eilės.

„Tokių apgautų žmonių aptarnavimo centre buvo ne vienas. Jie minėjo, kad taip pat gavo „Ignitis“ pasiūlymus, tačiau „Ignitis“ sutartyse nurodo didesnes elektros kainas. Pastebėjau, kad kai kurie žmonės, atstovėję eilėje 4 valandas, numodavo ranka ir sutikdavo su didesnėmis kainomis“, – rašė skaitytojas.

„Ignitis“: pasikeitė nuo mūsų nepriklausanti kainos dalis

Juozo situaciją 15min pakomentavęs „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius sakė, kad bendrovė apgailestauja dėl situacijos ir nemalonios kliento patirties.

„Galutinę elektros energijos kainą sudaro dvi dalys: reguliuojama ir nereguliuojama. Nepriklausomi tiekėjai gali atsakyti už nereguliuojamą dalį, tuo metu reguliuojama elektros kainos dalis nustatoma Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos. Tai reiškia, kad pakeitus reguliuojama kainos dalį, pasikeis ir klientų mokami tarifai“, – susidairiusios situacijos esmę aiškino jis.

Anot „Ignitis“ atstovo, šiuo atveju tarifų pakilimą nulėmė naujas ESO persiuntimo paslaugos įkainis, įsigaliosiantis nuo liepos 1 d. Jis yra maždaug 1,5 cento už kilovatvalandę aukštesnis nei dabartinis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ignitis“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ignitis“

„Dėl to pakilo ir galutinė kaina. Kainos dalis, priklausanti nuo „Ignitis“, pasiūlymo laikotarpiu nesikeitė. Svarbu atkreipti dėmesį, kad reguliuojama elektros kainos dalis taikoma visiems nepriklausomiems tiekėjams, ne vien „Ignitis“, – komentavo A.Ketlerius.

Jis pripažino, kad bendrovė iškart nesureagavo į įkainio pakėlimą. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ESO kainas tvirtino birželio 7 d., tačiau „Ignitis“ jas į savo kainodarą įskaičiavo vėliau, po oficialaus paskelbimo birželio 13 d.

„Mes savo sistemose naujas kainas anksčiausiai techniškai galėjome įkelti 14 d. Naujas ESO kainas įkėlėme 14 dienos vakare ir automatiškai atsinaujino visų mūsų planų kainos. Tačiau pasiūlymas, kurį gavo skaitytojas, jau buvo suformuotas ir išsiųstas 14 dienos ryte. Apgailestaujame dėl susidariusios situacijos ir sieksime, kad tokių situacijų ateityje nepasitaikytų“, – komentavo A.Ketlerius.

VERT išaiškina – keitėsi reguliuojama kainos dalis

Skundus dėl panašių atvejų Lietuvoje nagrinėja dvi institucijos – Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) arba VERT. VVTAT atstovai 15min nukreipė į VERT.

VERT, atsakydama į pateiktą užklausą, atkreipė dėmesį į tai, kad vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomą elektros energijos tiekėją, elektros energijos kaina susideda iš reguliuojamos dalies ir nereguliuojamos dalies.

AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) persiuntimo paslaugų kainos, kurios bus taikomos nuo liepos 1 d. VERT buvo patvirtintos birželio 7 d. Patvirtintus naujas valstybės reguliuojamas kainas, atitinkamai pasikeitė ir nepriklausomų elektros tiekėjų galutinių elektros energijos tiekimo kainų, taikomų nuo liepos 1 d., dydis.

123RF.com nuotr./Elektros kainos
123RF.com nuotr./Elektros kainos

„Reguliuojamą kainos dalį sudaro: persiuntimo tinklais paslaugos kaina, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų kaina ir kitos išlaidos, užtikrinančios efektyvų elektros tinklų darbą. Nereguliuojamą kainos dalį sudaro: įsigijimo kaina, kurią lemia elektros energijos kaina biržoje, ir tiekimo kaina, kurią pasiūlo tiekėjas ir tiekėjo marža. Reguliuojamos kainos dalies pokyčiui nepriklausomas energijos tiekėjas negali daryti įtakos ir ji yra vienoda visiems tiekėjams“, – rašoma VERT 15min atsiųstame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius