Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtas antrasis žaliosios energetikos aukcionas

Lietuvai remiant atsinaujinančių energijos išteklių energetiką, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba penktadienį paskelbė antrojo technologiškai neutralaus aukciono pradžią. Jo laimėtojai turėtų paaiškėti rudenį.
Vėjo jėgainės jūroje
Asociatyvi nuotrauka / 123rf.com nuotr.

Aukcione bus paskirstyta 0,7 teravatvalandės metinės gamybos kvota, o dalyviai varžysis dėl 3,02 euro už megavatvalandę priedo prie rinkos kainos. Priedas būtų mokamas 12 metų.

Pirmasis aukciono komiteto posėdis numatomas rugpjūčio 25 dieną, tai laikoma oficialia aukciono pradžia. Planuojama, kad galimi laimėtojai paaiškės rugsėjo pabaigoje, o bus patvirtinti spalio pradžioje. Jeigu prireiktų antrojo aukciono etapo, terminai prasitęstų dar septyniomis darbo dienomis.

Šie aukcionai yra technologiškai neutralūs, juose gali dalyvauti visos technologijos – saulė, vėjas, biodujos, biomasė. Dalyviai gali teikti siūlymus dėl pageidaujamo kainos priedo, o laimėtojas išrenkamas pagal pasiūlytą mažiausią kainos priedą.

VERT praėjusią savaitę patvirtino aukciono sąlygas ir atskaitinę kainą – 42,04 euro už MWh. Maksimalus priedas yra apskaičiuojamas kaip skirtumas tarp didžiausios ir atskaitinės kainų. Reguliuotoja balandį nustatė 45,06 euro didžiausią kainą.

Palyginti su pirmuoju aukcionu, VERT supaprastino kai kurias procedūras. Pavyzdžiui, laimėtojas paaiškės jau pirmajame etape, jei dalyviai pasiūlytų nulinį kainos priedą. Pirmojo aukciono nugalėtojas šių metų sausį nustatytas tik antrajame etape.

Pirmajame aukcione paskirstyta 0,3 TWh kvota, jį laimėjo užsienio kapitalo bendrovė „Windfarm Akmenė One“. Ji užtikrins visą minėtą kvotą, bet negaus skatinamojo tarifo prie rinkos kainos, nes aukcione dalyvavo pasiūliusi 0 eurų. Šiam aukcionui buvo nustatytas 3,86 euro maksimalus priedas.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas kovą pranešė, kad šiemet bus surengti du aukcionai: vienas – gegužę, o kitas – rudenį. Pastarasis buvo numatytas 2021 metais, tačiau šiuo bei kitais sprendimais norima suaktyvinti energetikos sektorių per koronaviruso krizę. Dar vienas aukcionas suplanuotas 2022 metais. Visiems jiems numatyta po 0,7 TWh kvota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius