Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pateikta paraiška antrajam sinchronizavimo etapui

Baltijos šalims sinchronizuojant elektros tinklus su žemynine Europa, šių valstybių ir Lenkijos elektros perdavimo bendrovės pateikė bendrą 1,2 mlrd. eurų paraišką Europos Komisijai antrajam projekto etapui finansuoti. Lietuva prašo 462 mln. eurų.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Tai bus didžiausias sinchronizacijos finansinis paketas ir pirmas kartas, kai paraišką teikia visos keturios šalys, pranešė „Litgrid“.

„Pateikta bendra keturių šalių paraiška šio projekto finansavimui iš Europos Sąjungos lėšų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasak jo, paraiška žymi antrojo sinchronizacijos etapo pradžią, į kurį kartu žengia nebe trys, o keturios šalys – Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija.

„Šiam žingsniui pagrindą klojome trejus metus. Svarbiausias mūsų energetinės nepriklausomybės projektas yra kaip niekada arti tikslo, turintis aukščiausią ES, regioninį ir nacionalinį sutarimą ir palaikymą“, – pranešime sakė Ž.Vaičiūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas sako, jog keturių šalių partnerystė yra svarbus regioninio solidarumo ženklas.

„Jis patvirtina, kad sinchronizacijos su kontinentiniais Europos tinklais projektas vyksta sklandžiai pagal planą (...) Lenkijos dalyvavimas yra ypač svarbus – tai rodo, kad Baltijos šalys turi strateginės kaimynės paramą sinchronizacijai reikalingai infrastruktūrai sukurti“, – pranešime sakė D.Virbickas.

Teikdamos paraišką „Connecting Europe Facility“ (CEF) fondui, keturios įmonės – „Litgrid“, Latvijos „Augstsprieguma tīkls“, Estijos „Elering“ ir PSE – siekia finansinės paramos antrajam sinchronizacijos projekto etapui – jūrinio kabelio „Harmony Link“ statybai, vidinių kiekvienos šalies tinklų stiprinimui, devynių sinchroninių kompensatorių – po tris kiekvienoje iš trijų Baltijos šalių – statybai bei IT valdymo sistemų atnaujinimui.

Latvija prašo 100 mln. eurų, Estija – 111 mln. eurų, Lenkija – 521 mln. eurų ES paramos, Šalys tikisi gauti maksimalią ES paramą – 75 proc.

2018 metais trys Baltijos šalys iš CEF gavo paramą pirmam sinchronizavimo etapui, kurio metu už 432 mln. eurų stiprinami šalių vidaus tinklai. Tuomet Lietuva, Latvija ir Estija gavo maksimalų galimą 75 proc. finansavimą – 323 mln. eurų, iš jų Lietuvai skirta 125 mln. eurų.

2019 metais CEF taip pat suteikė 10 mln. eurų paramą jūrinės jungties „Harmony Link“ parengiamiesiems darbams.

Svarbiausias ir didžiausias sinchronizavimo projektas – 680 mln. eurų vertės „Harmony Link“ – dėl jo „Litgrid“ ir PSE antradienį pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria abi šalys įsipareigoja lygiomis dalimis prisidėti prie jungties įrengimo.

Sinchronizavimas yra svarbiausias Baltijos šalių energetinio saugumo projektas ir prioritetinis ES projektas, kurio bendra vertė sieks iki 1,65 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius