Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patvirtintos AEI bendrijų ir paklausos telkimo veiklos sąlygos

Vyriausybė trečiadienį patvirtino tapimo atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) bendrija sąlygas bei sprendė dėl kelių kitų su žaliąja energetika susijusių pakeitimų. Kartu sudarytos sąlygos elektros energijos paklausos telkimo veiklai.
Elektros kaina
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Daugiau aiškumo tampant AEI bendrija

Energetikos ministerija pranešė, kad patvirtinus jos pasiūlytus projektus suteikiama daugiau aiškumo, kokias sąlygas turi atitikti viešoji įstaiga, siekianti būti pripažinta AEI bendrija.

„Numatoma atsinaujinančių energijos išteklių bendrijos sudarymo tvarka ir šios bendrijos veiklos sąlygos (...) Numatyta, kad VIAP lėšos nebūtų renkamos už elektrą, kuri pagaminta atsinaujinančių energijos išteklių bendrijose tokiu atveju, jeigu ta elektra yra sunaudojama būtent bendrijos ar jos dalininkų“, – posėdyje projektus komentavo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Jau anksčiau įstatymu buvo numatyta, kad AEI bendrijos galės valdyti ir plėtoti atsinaujinančius išteklius energijos gamybai naudojančias elektrines – jose gaminti, vartoti, kaupti savo kaupimo įrenginiuose ir parduoti pasigamintą energiją. Šių bendrijų savininkais galės būti pavieniai žmonės kartu su smulkiomis ar vidutinėmis įmonėmis bei savivaldos organizacijomis.

Vyriausybė trečiadienį taip pat patikslino sąlygas dėl elektros prekybos, laimėjus žaliosios energetikos aukcioną – laimėtojas galės prekiauti ne tik biržoje ar pagal dvišales elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartis, tačiau ir pagal AEI energijos pirkimo-pardavimo sutartis, kas leidžia elektros energiją parduoti tiesiogiai vartotojui.

„Ši nuostata svarbi skatinant atsinaujinančią energetiką – ir Europos Sąjungos šalyse maždaug pusėje valstybių narių tokia praktika yra įdiegta", – posėdyje sakė ministras.

Patikslintos ir atleidimo nuo balansavimo ir elektrinės gamybos pajėgumų rezervavimo atsakomybės bandomiesiems vėjo elektrinių projektams sąlygos.

„Bandomiesiems vėjo elektrinių projektams supaprastintos sąlygos, tai yra, būtent tie projektai atleidžiami nuo balansavimo ir elektrinės gamybos pajėgumų rezervavimo penkerius metus“, – teigė ministras.

Ministrų kabinetas posėdyje iš viso sprendė dėl trijų nutarimo projektų, kuriais įgyvendinami Seimo balandį-birželį priimti trijų įstatymų pakeitimai.

Sudaromos sąlygos elektros paklausos telkimo veiklai

Dar vienas Vyriausybės posėdyje trečiadienį priimtas sprendimas – sudaromos sąlygos pradėti nepriklausomo elektros energijos paklausos telkėjo veiklą.

Energetikos ministerijos teigimu, anksčiau buvo įprasta, kad elektros energetikos sistemos operatorius sistemos valdymui pasitelkia konvencines elektros gamybos elektrines.

Tačiau, pasak ministerijos, daugelis Europos šalių jau ne vieneri metai yra sudariusios sąlygas dideliems vartotojams arba telkėjų (angl. aggregator) sujungtoms vartotojų grupėms siūlyti ir parduoti sistemų operatoriams mažesnį nei įprasta energijos vartojimą kaip alternatyvą tam tikru metu reikiamai pagaminti elektros energijai.

„Valdant paklausą galima reguliuoti energijos vartojimo ir gamybos pikus, netolygumus, ir sumažinti poreikį investuoti į sistemos plėtrą. Valdant paklausą vartotojas gali sutaupyti (mažiau suvartoti) elektros energijos arba sutaupyti lėšų dėl to, kad suvartotų mažiau nei įprasta elektros energijos tuo metu, kai elektros energijos kaina yra aukšta“, – BNS teigė ministerija.

Pasak jos, didėjant energijos gamybai iš AEI, paklausos valdymas ir su juo siejamos lankstumo paslaugos (tam tikru metu mažesnis ar didesnis nei įprasta energijos suvartojimas) yra laikomas tuo potencialu, kuris gali padėti kuo geriau išnaudoti AEI energiją, kad nebūtų specialiai stabdoma jos gamyba, elektros energetikos sistema nebūtų perkrauta.

„Nepriklausomu paklausos telkėju gali būti bet kuris asmuo – ir fizinis, ir juridinis (...) Telkėjas gautą atlygį už parduotą produktą/paslaugą pasidalija su vartotojais, kurie sutinka už tam tikrą atlygį dalyvauti telkime ir atitinkamai vykdyti sutartyje su telkėju numatytus įsipareigojimus“, – sako ministerija.

Seimas birželį pritarė Elektros energetikos įstatymo pakeitimams ir įtvirtino elektros paklausos valdymo priemonę – paklausos telkimo veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius