Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios didžiausios pigios naftos aukos

Atpigusi nafta jau skaudžiai smogė ją eksportuojančioms šalims, o šiais metais šių valstybių biudžetų perviršius ir toliau, tikėtina, keis deficitas, o dosnias socialines programas – taupymo politika. Naujienų svetainė cnn.com pateikia penkių labiausiai nuo naftos kainų kritimo nukentėjusių šalių penketą.
Naftos gavyba Venesueloje
Naftos gavyba Venesueloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Venesuela

Venesueloje yra didžiausi pasaulio naftos rezervai, o jos vyriausybė metų metus už žaliavos eksportą gautus pinigus naudojo pensijų, socialinių programų ir sveikatos apsaugos finansavimui bei būsto ir maisto produktų subsidijavimui.

Karakasas nėra pajėgus apmokėti savo sąskaitų, o būtinų prekių nuolat trūksta.

Tačiau šiandien šalies ekonomika atsidūrė ties bedugne. Infliacija 2015 m. pasiekė net 150 proc., o 2016 metais gali pakilti ir iki 200 proc. Karakasas nėra pajėgus apmokėti savo sąskaitų, o būtinų prekių nuolat trūksta.

Ekonominis Venesuelos nuosmukis sukėlė ir politinę suirutę. Gruodžio pradžioje šalies opozicija pirmą sykį laimėjo daugumą visuotiniuose rinkimuose per pastaruosius 17 metų.

Saudo Arabija

Nafta suneša 75 proc. pajamų į Saudo Arabijos iždą, dėl to pastaraisiais mėnesiais Rijado finansinė padėtis įtempta.

2015 m. šalies vyriausybės deficitas pasiekė beveik 100 mlrd. dolerių, o 2016 metams karalystė numato griežtas taupymo priemones.

Nigerija

Didžiausia Afrikos naftos eksportuotoja taip pat yra nepavydėtinoje padėtyje. Nafta sudaro 90 proc. Nigerijos eksporto, o už ją gauti pinigai – 75 proc. biudžeto pajamų.

Pigi nafta apribojo Nigerijos valdžios galimybes apmokėti būtinas skolas, o vietos valdžia praneša, jog kai kuriuose šalies regionuose valstybės tarnautojai atlyginimų negavę mėnesių mėnesius.

Maža to, šalis kenčia ir nuo elektros bei kuro tiekimo sutrikimų.

Rusija

Beveik pusė Rusijos vyriausybės pajamų atkeliauja iš dujų ir naftos eksporto. Maskvai naftos pigimas yra ypač skaudus, nes jos ekonomiką ir taip neigiamai veikia Vakarų šalių sankcijos Kremliui už karinę Rusijos invaziją į Ukrainą.

Rusijos biudžetas suformuotas tikintis, kad naftos barelis kainuos 50 dolerių, o dabar jo vertė vos 37 doleriai.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) skaičiuoja, kad Rusijos BVP 2015 metais susitraukė 3,8 proc., o 2016 metais susitrauks 0,6 proc.

Irakas

Pigi nafta knežina Irako biudžetą tuo metu, kai šaliai desperatiškai reikia pinigų kovojant prieš „Islamo valstybės“ teroristus.

Nors 2015 metais Irake buvo išgautas rekordiškai didelis naftos kiekis, tai nepadėjo kompensuoti naftos kainų kritimo padarytos įtakos. Šalis turi didelius naftos išteklus, bet jai reikalingos ir papildomos investicijos į infrastruktūrą, kuri padėtų išgauti „juodąjį auksą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius