Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadienį naftos barelio kaina šoktelėjo iki 34,16 JAV dolerio

Žemiausiai per 12 metų ketvirtadienį smukusios naftos kainos penktadienį Azijoje patraukė aukštyn, bet Kinijos viso pasaulio akcijų rinkose išprovokuotas sąmyšis ir „juodojo aukso“ pasiūlos perteklius verčia investuotojus elgtis atsargiai.
Naftos gavyba Venesueloje
Naftos gavyba Venesueloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos akcijų rinkos kritimas kelia vis daugiau rūpesčių dėl šalies ūkio plėtros lėtėjimo ir jo poveikio naftos paklausai. Kinija yra antras pagal dydį pasaulio ūkis, suvartojantis daugiausia energijos išteklių.

Pekinas vėlų ketvirtadienio vakarą pabandė bent kiek stabilizuoti rinkas ir atšaukė automatinio prekybos akcijomis sustabdymo mechanizmą, dėl kurio prekyba per keturias pirmas šios savaitės dienas buvo net du kartus sustabdyta.

Be to, centrinis bankas penktadienį nustatė kiek aukštesnį pagrindinį juanio keitimo kursą JAV dolerio atžvilgiu. Prieš tai šis kursas buvo aštuonias dienas iš eilės mažinamas. Ketvirtadienį buvo nustatytas žemiausias per penkerius metus kursas ir šis sprendimas sukrėtė pasaulio rinkas.

„Brent“ rūšies naftos kainos vasario mėnesio sandoriams penktadienį Azijoje paūgėjo 41 centu, arba 1,21 proc., iki 34,16 JAV dolerio už barelį.

WTI rūšies naftos kainos vasario sandoriams ūgtelėjo 45 centais, arba 1,35 proc., iki 33,72 JAV dolerio už barelį.

Ketvirtadienį WTI kaina buvo nusileidusi iki 32,1 JAV dolerio už barelį – žemiausiai nuo 2003 metų gruodžio mėnesio. „Brent“ kaina buvo smukusi iki 32,16 JAV dolerio už barelį – žemiausio lygio nuo 2004 metų balandžio.

Pasak ekonomistų, „naftos kainų smukimą pastarosiomis dienomis, be jokios abejonės, išprovokavo nerimas dėl pasaulinės paklausos, kurį paskatino susirūpinimas dėl Kinijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius