-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per 26 metus energijos poreikis pasaulyje išaugs 37 proc.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) trečiadienį pranešė, kad dujų kaip šaltinio reikšmė energijos gamyboje per artimiausius 26 metus augs. Paryžiuje įsikūrusi TEA taip pat pranešė, kad į naftos ir dujų rinką per metus reikia investuoti po 723 mlrd. eurų, kad būtų patenkinta paklausa, praneša „Natural Gas Europe“.
Dujotiekio darbuotojas
Dujotiekio darbuotojas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iki 2040 metų energijos poreikis pasaulyje augs 37 proc. TEA aiškina, kad dėl to reikalinga imtis ir atitikamų efektyvumą didinsiančių priemonių. Tikimasi, kad per artimiausius dešimtmečius augs atsinaujinančios, branduolinės energetikos ir dujų suvartojimas.

Dujų poreikis iki 2040 metų išaugs daugiau nei 50 proc. Tai yra vienintelis iškastinis kuras, kurio panaudojimas reikšmingai auga ir augs.  JAV išlieka didžiausia pasaulyje dujų gamintoja, nors ketvirtajame dešimtmetyje skalūnų dujų gavyba pradės mažėti. Rytų Afrika, Kataras, Australija, Šiaurės Amerika išliks svarbūs suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) šaltiniai. SGD yra vertinamos kaip svarbus įrankis gamtinių dujų saugumui.

Nepaisant teigiamų pasaulinių perspektyvų, Europoje optimizmo mažiau. TEA vyriausiasis ekonomistas Fatohas Birolis sakė, kad Europa greičiausiai nesugrįš į 2010 metų lygį per artimiausius 18 metų. Dujų rinkos ateitis priklausys nuo tokių valstybių kaip Kinija.

SGD vartojimas pasaulyje, prognozuojama, išaugs nuo 300 mlrd. kubinių metrų 2012 metaus iki 600 mlrd. kubinių metrų 2040 metais. SGD dalis pasaulinėja dujų rinkoje augs.

Pagrindiniai dujų rinkos sunkumai bus konkurencingumas ir kaina. Analitikų teigimu, dujų ateitis priklausys nuo kainos, kuri turėtų būti pakankamai maža, kad būtų patraukti, ir pakankamai didelė, kad atpirktų investicijas. Šiame kontekste yra labai svarbus energijos panaudojimo efektyvumas ir kovos su klimato kaita priemonės.

Nepaisant to, kad SGD prisideda prie energetikos saugumo, kainai šios dujos turės minimalią įtaką.

„SGD sudaro sąlygas labiau integruotai ir saugiai dujų rinkai, tačiau tik minimalų palengvėjimą dėl dujų kainų“, – teigia TEA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius