Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Lietuvą į Latviją šiemet tiekta dvigubai daugiau dujų

Per Lietuvą į Latviją šių metų pirmąjį pusmetį transportuota 2,5 teravatvalandės (TWh) gamtinių dujų – dvigubai daugiau nei pernai tuo pačiu metu (1,2 TWh).
Buitinės dujos
Buitinės dujos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į Lietuvą pirmąjį pusmetį patiekta 15,3 TWh dujų, neskaitant dujų transportavimo į Kaliningrado sritį. Tai beveik dešimtadaliu daugiau nei tuo pačiu metu pernai (14 TWh), praneša gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“.

Pasak bendrovės, nors pirmąjį metų ketvirtį dėl šiltos žiemos dujų suvartojimas Lietuvoje buvo sumenkęs, pusmečio duomenys rodo, kad per šešis mėnesius dujų šalyje buvo suvartota tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu – 12,6 TWh.

„Amber Grid“ teigimu, suvartojimą Lietuvoje pastebimai didino elektrą pastaruoju metu intensyviai generuojantys „Ignitis gamybos“ įrenginiai. Didesnį nei įprasta dujų kaip elektros gamybos šaltinio panaudojimą lėmė itin žemos dujų kainos bei palanki situacija elektros rinkoje.

„Iš itin konkurencingų dujų pastaruoju metu gaminama elektros energija kompensavo mažesnes šiltų žiemos mėnesių dujų transportavimo apimtis. Kritusi dujų sandorių kaina skatina ne tik didesnį dujų vartojimą, bet ir veikia kaip paskata aktyviai talpinti dujas į Inčukalnio dujų saugyklą Latvijoje. Saugyklos paklausa šiemet gerokai viršija jos techninius pajėgumus“, – pranešime sakė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Pirmąjį šių metų pusmetį iš Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo Lietuvos ir Baltijos šalių vartotojams buvo patiekta 72 proc. viso dujų kiekio, o vamzdynais iš Baltarusijos ir Latvijos – 28 proc.

Per terminalą tiekiamų dujų kiekis buvo 85 proc. didesnis, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. 2019 metų pirmąjį pusmetį iš terminalo Lietuvos ir Baltijos šalių vartotojams buvo patiekta 43 proc. viso dujų kiekio, o vamzdynais – 57 proc.

Dujų transportavimas iš Baltarusijos per Lietuvą į Kaliningrado sritį per pirmąjį šių metų pusmetį sudarė 12,4 TWh ir buvo 8 proc. mažesnis nei pernai tuo pačiu metu (13,5 TWh).

Dujos į Lietuvą tiekiamos per Klaipėdos SGD terminalą ir iš Rusijos per Baltarusiją ir Latviją. 2022 metais pradėjus veikti dujotiekiui GIPL tarp Lietuvos ir Lenkijos, atsiras dar vienas dujų tiekimo šaltinis Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius