Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Permainingi orai didino elektros vartojimą, savaitgalį pasiektas saulės gamybos rekordas

Praėjusios savaitės pradžioje dėl vėsių orų išaugęs elektros suvartojimas lėmė augančias elektros kainas. Antroje savaitės pusėje saulėti orai atnešė naują saulės jėgainių rekordą – 774 MW. Sekmadienį net 10 valandų iš eilės elektros kaina biržoje buvo arti 0 Eur / MWh, rašoma „Litgrid“ pranešime spaudai.
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Balandžio 22–28 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, augo 6 proc. nuo 78 Eur / MWh iki 83 Eur / MWh. Latvijoje ir Estijoje vidutinė didmeninė elektros kaina buvo tokia pati, kaip Lietuvoje.

„Pirmoje praėjusios savaitės pusėje, Lietuvoje įsivyravus šalčiams, išaugęs šildymo poreikis lėmė spartų elektros energijos vartojimo augimą. Dėl augančios elektros paklausos, jos vidutinė kaina pirmadienį–ketvirtadienį siekė apie 100 Eur / MWh. Tačiau nuo penktadienio įsivyravę saulėti orai lėmė ne tik sumažėjusią elektros paklausą, bet ir naują momentinį saulės elektrinių gamybos rekordą.

„Litgrid“ nuotr./Elektros kaina
„Litgrid“ nuotr./Elektros kaina

Daugiausiai saulės jėgainės gamino sekmadienį 12 val. – jų generacija siekė 774 MW. Elektros kaina „NordPool“ biržoje sekmadienį nuo 8:00 iki 18:00 svyravo tarp 0,21 - 0,28 Eur / MWh“, – sako „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 4 proc. nuo 225 GWh iki 234 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 61 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 143 GWh elektros energijos, tai yra 14 proc. daugiau, nei prieš savaitę, kai vietinė gamyba siekė 125 GWh.

„Litgrid“ nuotr./Generacijos pasiskirstymas
„Litgrid“ nuotr./Generacijos pasiskirstymas

Lietuvoje praėjusią savaitę daugiausiai elektros energijos pagamino vėjo jėgainės. Jų gamyba augo 47 proc. nuo 39 GWh iki 57 GWh. Saulės elektrinių gamyba augo nežymiai – nuo 29 GWh iki 30 GWh. Hidroelektrinių generacija taip pat išliko panašiame lygyje, jų gamyba padidėjo nuo 19 GWh iki 20 GWh. O šiluminės elektrinės prijungtos prie perdavimo tinklo generavo 13 proc. mažiau nei prieš savaitę, jų gamyba sumažėjo nuo 24 GWh iki 21 GWh.

Kitos elektrinės pagamino 15 GWh. Praėjusią savaitę vėjo jėgainės pagamino 40 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, saulės elektrinės 21 proc., hidroelektrinės – 14 proc., šiluminės elektrinės – 15 proc., o kitos elektrinės – 11 procentų.

Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 44 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuotas. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importo kiekis augo 2 proc. nuo 137 GWh iki 140 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 61 proc. buvo importuoti iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 18 proc. iš Latvijos, o likę 21 proc. elektros į šalį pateko per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 57 proc. nuo 22 GWh iki 35 GWh. 5 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipti į Švediją, 35 proc. į Latviją, o likę 60 proc. eksportuoti į Lenkiją „LitPol Link“ jungtimi.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumo išnaudojimas siekė 36 proc. Lenkijos kryptimi ir 35 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 2 proc. Švedijos kryptimi ir 73 proc. Lietuvos kryptimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius