-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmąja pasaulyje netaps: „Ignitis“ gyventojams nebesiūlys išsinuomoti dalį vėjo jėgainės

Valstybei priklausanti energetikos įmonė „Ignitis“ prieš pusantrų metų paskelbė pirmoji pasaulyje pradedanti siūlyti gyventojams internetu išsinuomoti dalį vėjo elektrinės. Gyventojai galėjo rezervuoti dalį elektrinės, bet turėjo metus luktelėti, kol vėjo parkas bus pastatytas. Vis tik jam iškilus vėjo sugeneruotos elektros energijos gyventojai nesulauks – „Ignitis“ šios idėjos atsisakė.
Vėjo jėgainė Mažeikiuose
Vėjo jėgainė Mažeikiuose / Ignitis

Šią naujieną feisbuke paskelbė Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius, kuris ir pats buvo rezervavęs dalį vėjo jėgainės.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Martynas Nagevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Martynas Nagevičius

Kaip rašoma jam „Igničio“ atsiųstame laiške, vėjo parkas „Vėjo galia I“ jau pastatytas, tačiau dėl paslaugos kompleksiškumo šiuo metu nėra galimybės vėjo parko dalį priskirti gaminantiems vartotojams.

„Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė 15min patvirtino, kad nebelieka 2022 spalį pristatytos inovacijos šalies energetikoje – galimybės internetu išsinuomoti dalį vėjo elektrinės Mažeikiuose statomame vėjo parke.

Be to, pasak jos, vėjo parko dalies nuomos privatiems gaminantiems vartotojams paklausa mažesnė nei buvo tikėtasi – šiuo metu iš planuotų nuomos projektui skirti 4,5 MW, preliminariai rezervuota tik apie 1,2 MW.

Bendrovės nuotr./Laura Beganskienė
Bendrovės nuotr./Laura Beganskienė

„Taip pat, pasikeitus situacijai energetikos rinkoje, vėjo parko nuomos paslauga nebėra vartotojui ekonomiškai vertinga, nepavyksta garantuoti klientams planuoto sutaupym. Todėl įvertinę visas aplinkybes, vėjo parko nuomos privatiems asmenims nusprendėme nebetęsti ir nutraukti preliminarias nuomos sutartis su klientais, o tokia galimybė buvo numatyta“, – paaiškino įmonės atstovė.

I.Beganskienė informavo, kad įmonė klientams suteiks 150 eurų dydžio kompensaciją, į kurią yra įskaičiuotas jų sumokėtas 50 eurų rezervacijos mokestis. Ši suma bus pervesta į kliento sąskaitą, iš kurios jis pervedė rezervacijos mokestį.

Skelbėsi esanti pirmoji pasaulyje

2022 metų spalį valstybei priklausanti energetikos įmonė „Ignitis“ paskelbė pirmoji pasaulyje pradedanti siūlyti gyventojams internetu išsinuomoti dalį vėjo elektrinės.

Vėjo parkas dar tik buvo statomas, todėl planuota, kad tuo metu elektrinės dalį rezervavę gyventojai elektros energijos generaciją pradės antroje 2023 m. pusėje. Tiesa, ji turėjo būti prieinama ne visiems gyventojams, o tik „Igničio“ klientams.

Mažeikių rajone įsikūrusio vėjo parko „Vėjo galia“, kurį vystys „Ignitis“ dukterinė įmonė „Ignitis Renewables“, bendra įrengtoji galia siekia 63 megavatus (MW), o iš jų 4,5 MW turėjo būti nuomojama gyventojams.

Vėjo elektrinę išsinuomoję gyventojai per mėnesį turėjo mokėti po 36 eurus už vieną kilovatą (kW). Beje, sutartis buvo terminuota ir sudaroma 2 metams.

Kaip tuomet aiškino „Ignitis“ plėtros vadovas Karolis Dargis, vėjo elektrinės generuojama elektros energija bus paverčiama pinigine verte su tiekėju sutartomis sąlygomis ir kaupiama kliento tiekimo sąskaitoje. Visą reikalingą elektros energiją vartotojas ir toliau pirks iš tiekėjo pagal pasirinktą planą sutartyje numatytomis kainomis, o jo elektros sąskaita bus padengiama išsinuomotos vėjo elektrinės dalies pagamintos energijos verte.

Pasibaigus nuomos sutarčiai arba vartotojui nutraukus tiekimo sutartį su tiekėju, sukaupta elektros energijos vertė bus išmokama vartotojui sutartyje numatytomis sąlygomis. O jei per einamąjį mėnesį pagamintos energijos vertė bus didesnė nei suvartotos energijos sąskaita, likusi vertė bus kaupiama ateities sąskaitų padengimui.

K.Dargis aiškino, kad šis projektas yra pilotinis, kuriuos siekiama įsivertinti paslaugos patrauklumą ir ištestuoti veikimo principus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius