-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plungiškius meras gąsdina šilumos kainų šuoliu, bet šilumininkai ramina

„Žinios grėsmingos – jau padidėjusi šilumos kaina plungiškiams nuo Naujųjų metų gali didėti dar beveik du kartus“, – teigė Plungės rajono meras Audrius Klišonis. Praėjusią savaitę Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba surengė posėdį situacijai Plungės šilumos ūkyje aptarti. Tuo tarpu šilumininkai teigia, kad dar šiais metais bus įgyvendintos priemonės, sumažinsiančios gamtinių dujų poreikį mieste ir kainų šuolio nebus.
Plungė
Plungė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Trečiadienį Plungės rajono meras A.Klišonis socialiniuose tinkluose pasidalino neraminančia įžvalga, kad jau ir taip padidėjusi šilumos kaina šiame Žemaitijos mieste po Naujųjų gali didėti dar beveik dukart.

Jis kritikuoja „Plungės šilumos tinklų“ užmojį miestą šildyti tik gamtinėmis dujomis, visiškai atsisakant biokuro. Taip, anot A.Klišonio, šilumos kaina kiltų nuo 6,51 iki 11,23 ct/kwh (be PVM).

Kainų kilimo galima išvengti

Meras priminė dar metų pradžioje kėlęs klausimą, kad sprendimas šilumai naudoti tik dujas brangiai kainuos.

„Pirmą kartą šildymo sezonui Plungėje nepasiruošta: šiluma gaminama tik vieninteliu senu, neefektyviu dujiniu katilu, šilumos tiekimo trasa nenutiesta, nors perkasta pusė miesto, nėra jokio rezervinio šilumos tiekimo šaltinio“, – teigė meras.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Klišonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Klišonis

Komentuodamas situaciją šiame mieste, A.Klišonis teigė, kad šilumą gaminti vien dujomis – tai tarsi šūvis sau į galvą. Anot jo, tokio kainų kilimo būtų galima išvengti. „Nesusitarimo su valdančiaisiais, tai yra komitetu „Vieninga Plungė“ ir konservatoriais, priežastis tiesiog juokinga. „Plungės šilumos tinklai“ neleidžia biokuro šilumą gaminančiam nepriklausomam tiekėjui naudotis kaminu, kuriuo buvo galima anksčiau naudotis apie 20 metų“, – teigė A.Klišonis.

Anot jo, dvi katilines sujungti turėjusi trasa neužbaigta, nors perkasta pusė miesto, rezervinio šilumos tiekimo šaltinio nenumatyta.

Kainų šuolis smarkiai paveiktų ne tik gyventojų, bet ir pačios savivaldybės kišenę. „Tai būtų smūgis formuojant biudžetą – reikėtų mokėti kompensacijas, poreikis socialinėms lėšoms ženkliai išaugtų. Taip pat mokyklų, darželių, kitų įstaigų šildymas... Tikiuosi, kad tie, kas vykdė šią politiką, – atsikvošės“, – kalbėjo Plungės rajono vadovas.

Ramina: kainų šuo nebus

Tuo metu Plungės rajono savivaldybės administracijos vadovas Mindaugas Kaunas, komentuodamas šią situaciją teigė, kad dar šiais metais planuojama užbaigti jungiamąją trasą tarp dviejų Plungės mieste veikiančių katilinių ir taip bus sumažintas gamtinių dujų poreikis.

Šiuo projektu, kuris įvertintas apie 1,7 mln. eurų, jungiamos dvi katilinės V.Mačernio, kur šiluma gaminama tik gamtinėmis dujomis, ir Lentpjūvės gatvėse, kur šiluma gaminama iš biokuro.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Biokuras
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Biokuras

„Plungės šilumos tinklams“ vadovaujanti Margarita Charitonova stebėjosi mero įžvalgomis ir gąsdinimais. Anot jos, pavasarį pats meras kritikavo dviejų katilinių jungimą.

Dviejų katilinių, nutolusių viena nuo kitos per maždaug 1,5 km, jungtis turėtų būti baigta jau netrukus ir miestiečiams šiluma bus pagaminta ir iš biokuro.

M.Charitonova atkreipė dėmesį, kad „Plungės bioenergija“ spalio aukcione sudalyvavo pažeisdama reglamentą ir aukciono rezultatai yra niekiniai. Todėl šiluma iš šios bendrovės šiuo metu neperkama.

M.Kaunas taip pat atmetė mero kaltinimus, esą šildymo sezonui nepasiruošta. „Ne, šildymo sezonui buvo pasiruošta, šildymas tiekiamas be sutrikimų“, – teigė jis.

Šiomis dienomis plungiškiai jau gauna būsto šildymo sąskaitas už spalio mėnesį. Jos, palyginus su praėjusių metų spaliu, ūgtelėjo 9 proc.
Lapkričio mėnesį paskaičiuota šilumos kaina plungiškiams – 7,1 ct už kWh. Spalį - 6,78 ct už kWh.

VERT: ieškoma sprendimo būdo

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba15min teigė, kad nuolat bendravo bei teikė konsultacijas tiek UAB „Plungės šilumos tinklai“, tiek UAB „Plungės bioenergija“.

Šį mėnesį VERT iniciatyva buvo suorganizuotas visų suinteresuotų pusių susitikimas dėl šilumos gamybos Plungėje situacijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radiatorius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radiatorius

„Pastaruoju metu rekordiškai augant energijos išteklių kainoms, VERT pasidalino UAB „Plungės šilumos tinklai“ tiekiamos šilumos kainų prognozių palyginimu, įdarbinant biokurą ir vis liekant dabartinėje situacijoje. VERT manymu, blogiausia alternatyva yra toliau šilumos gamyboje naudoti gamtines dujas, nes tai neatitinka nei vartotojų interesų (šilumos kaina gali pabrangti apie du kartus, lyginant su galiojančia), nei valstybės tikslų atsisakyti iškastinio kuro naudojimo“, – teigė tarybos atstovai.

Susitikimo metu kartu buvo ieškoma būdų greičiausiai pasiekti palankiausio visoms pusėms sprendimo būdo.

Lietuvos rekordininkai – Vėžaičiuose

Šią savaitę pranešta apie rekordines šildymo sąskaitas Vėžaičiuose, Klaipėdos rajone. 45 kv. metrų būsto gyventojams už mėnesį, kai šiluma tiekta ne visas dienas ir temperatūra nekrito žemiau nulio, paskaičiuotas beveik 130 eurų mokestis. Už 68 kv. m – 178 eurai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaminai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaminai

Tokį stiprų kainų šuolį lėmė tai, kad Vėžaičių būstai šildomi tik dujomis. „Klaipėdos rajono energija“ šilumą miestelio gyventojams gamina tik iš gamtinių dujų. Palyginimui – Vėžaičiuose gaminamos šilumos kaina sieki apie 17,5 ct už kw/h. Kai tuo tarpu rajono centre – Gargžduose – gyventojai moka 5,5 ct.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius