Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 24

Po istorinio bandymo: rusai šantažo kortos nebeturi, bet yra kita problema

Lietuva bandymo metu sėkmingai atsijungė nuo Rusijos valdomos energetikos sistemos. Šeštadienį atliktas bandymas buvo didžiausias ir sudėtingiausias šalies energetikos istorijoje. Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad tokio atjungimo Lietuvos gyventojai nepajustų, nes tą pačią akimirką Lietuva per Lenkiją būtų prijungta prie Vakarų Europos tinklų. Apie šio bandymo eigą, staigmenas ir pasekmes – 15min videolaidoje „15/15“ pokalbis su „Litgrid“ vadovu Roku Masiuliu.
15min studijoje - Rokas Masiulis
15min studijoje – Rokas Masiulis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

– Bandymas atsijungti nuo rusiškos energetikos sistemos buvo sėkmingas, Lietuvai pavyko tai padaryti vienai ir veikti kaip salai. Ar tokia sėkme mes atėmėm paskutinę Rusijos šantažo kortą prieš Lietuvą energetikoje?

– Nemanau, kad atėmėm kortą, jos net nebuvo. Rusai irgi turi specialistų, neabejotinai žino ir mūsų sistemą, ir savo sistemą, ir jie puikiai matė, kaip toli yra pažengusios tiek mūsų, tiek latvių, tiek Estijos sistemos.

Nemanau, kad jie turėjo minčių kažkaip mus disbalansuoti ar išmušti kažkaip, kad elektra Lietuvoje užgestų. Dėl kelių dalykų.

Vienas – tai mes patys esam nemažai pažengę, mūsų sistema stabili, patikima, ką parodė ir bandymas. Antra – Kaliningrado sistema, jie patys rūpinasi dėl Kaliningrado sistemos, tai irgi nedidelė sistema, kuriai reikia pasiruošti ir kuri jau darė tris izoliuoto darbo bandymus, žiūrėdami, ar jie sugebės dirbti. Ir jie irgi sėkmingai dirba. Taip kad energetikoje šiuo atveju yra net ir tam tikra sąsaja tarp mūsų, bet šantažo elemento nebuvo ir nėra.

– Ką duoda toks žinojimas, kad Lietuva energetikoje gali veikti viena kaip sala – savarankiškai ir saugiai?

– Tai suteikia mums papildomo pasitikėjimo. Mes, aišku, neabejojome, kad tas bandymas bus sėkmingas, kadangi beveik metus ruošėmės, buvome apskaičiavę absoliučiai visas įmanomas situacijas.

Mes galvojome – na, jeigu kažko kažkur pritrūks, tai bus vėjas, nes visada tokiu metu būna vėjas. Ir staiga nebuvo vėjo.

Bandymas, tiesą sakant, net nebuvo idealiomis sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius