Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13 /14:36

Patvirtinta oficialiai – po įvykio atominėje elektrinėje atliekų tvarkymo darbai buvo sustabdyti

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) bei buvęs Ignalinos atominės elektrinės vadovas Darius Janulevičius patvirtino 15min pirmadienį skelbtą informaciją apie praėjusių metų pabaigoje elektrinėje nutikusį įvykį. Teigiama, kad oficialiai neinformuota todėl, kad tai nekėlė pavojaus visuomenės saugumui.
Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje
Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje / Ignalinos atominės elektrinės nuotr.

VATESI informuoja, kad Ignalinos atominė elektrinė kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse (B2/3/4 projektas) vykdo karštuosius bandymus. Jų metu „paaiškėjo dalies radioaktyviųjų atliekų išėmimo įrangos neatitikimai techninio projekto reikalavimams“.

„VĮ Ignalinos atominė elektrinė 2017 m. gruodžio 29 d. su šia įranga susijusius radioaktyviųjų atliekų tvarkymo darbus sustabdė ir galės atnaujinti tik po to, kai šie neatitikimai bus pašalinti. Kitos įrangos bandymai tęsiami“, – teigiama VATESI pranešime.

Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje
Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje

15min antradienį skelbė, kad vykdant bandymus buvo pastebėta, kad atliekos iš reaktoriaus yra kur kas didesnio radioaktyvumo nei manyta. Todėl teko sustabdyti darbus. Apie tai visuomenei nebuvo pranešta. VATESI skelbia, kad praneša apie tokius įvykius, kurie būtų svarbūs visuomenės saugumui.

Atominė elektrinė: radioaktyvumas viršijo vertes

Ignalinos atominė elektrinė (IAE) antradienį taip pat oficialiai patvirtino, kad "nedidelės dalies senosiose saugykloje saugomų radioaktyviųjų atliekų, susikaupusių IAE eksploatavimo laikotarpiu, radioaktyvumas viršija projektuojant naudotas radioaktyvumo vertes, todėl tokių atliekų saugiam tvarkymui būtinos papildomos priemonės, dėl kurių šiuo metu tariamasi su Rangovu".

Pasak IAE pranešimo, elektrinė sustabdė kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo iš esamų saugyklų įrenginių darbus iki kol bus pašalinti nustatyti neatitikimai ir bus įgyvendintos koreguojančios priemonės

Įvykio metu IAE vadovavęs Darius Janulevičius BNS taip pat pabrėžė, kad 2017-ųjų pabaigoje vykusių karštųjų bandymų metu didesnis radiacijos lygis buvo nustatytas tik maždaug 1 proc. šių atliekų, todėl patobulinti reikės tik nedaug jų transportavimui ir saugojimui naudojamų konteinerių.

„Tikrai neturėtų (atidėti uždarymo proceso – BNS), tai yra techninis sprendimas, kuris iškyla objektą priduodant eksploatacijai, tikrinant jo veikimą su radioaktyviomis atliekomis. Aš tikrai nemanau, kad tai yra esminis atvejis, galintis atidėti atominės elektrinės uždarymo procesą“, – BNS sakė D. Janulevičius, iš IAE vadovo pareigų pasitraukęs sausio pabaigoje.

Pasak jo, didesnis radioaktyvumo lygis buvo tik dalies kietųjų atliekų, kurios šiuo metu toliau saugiai laikomos laikinojoje saugykloje, pastatytoje dar veikiant jėgainei.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Darius Janulevičius
Jurgitos Lapienytės nuotr./Darius Janulevičius

Reikės papildomos apsaugos

„Nustačius didesnį radioaktyvumą, kontraktorius, rangovas ir užsakovas dabar ieško atitinkamo technologinio sprendimo (..) Galbūt reikės papildomos apsaugos tiems konteineriams transportavimo ir saugojimo metu, tačiau tai nėra kažkas neišsprendžiamo“, – teigė D. Janulevičius.

Pasak jo, tikslią sumą, kiek kainuos dalies konteinerių patobulinimas, turėtų pateikti rangovai, tačiau ji neturėtų būti didelė. D. Janulevičius nesiėmė vertinti, kas turėtų padengti šias išlaidas.

„Čia priklauso nuo to, kas kokią informaciją turėjo. Jeigu informacija buvo turima, vadinasi (rangovas – BNS) turės patobulinti savo lėšomis, be to, yra vadinamasis rizikos rezervas, kuris gali būti naudojamas šioms išlaidoms padengti“, – sakė D. Janulevičius.

Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla (B1)
Ignalinos atominės elektrinės nuotr./Laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla (B1)

IAE skelbia, kad "projekto sutartyje yra numatytas papildomų darbų finansavimo biudžetas, kuris gali būti naudojamas rizikoms, susijusioms su galimais nukrypimais nuo pirminių duomenų".

VATESI pranešė, kad visiška atsakomybė už visų Ignalinos atominės elektrinės aikštelėje esančių branduolinės energetikos objektų saugą tenka šiuos objektus eksploatuojančiai organizacijai – VĮ Ignalinos atominei elektrinei.

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė pirmadienio vakarą neigia praėjusių metų pabaigoje įvykus incidentą Ignalinos atominėje elektrinėje.

"Atsakingai pareiškiame, kad atliekamų karštųjų bandymų metu neįvyko jokių pavojų keliančių incidentų, nebuvo nuslėpta svarbi informacija nuo visuomenės, nebuvo padidėjęs radiacinis fonas ir nėra pagrindo manyti, kad tai gali įvykti“, – ministerijos poziciją BNS perdavė A. Vernickaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius