Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija nusprendė pratęsti senų atominių elektrinių naudojimo trukmę

Prancūzijos už saugą atsakingi pareigūnai ketvirtadienį leido pratęsti seniausių šalies atominių elektrinių naudojimo laiką, vyriausybei siekiant padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių dalį.
Elektros laidai
Elektros laidai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Šiuo metu branduolinė energija naudojama pagaminti beveik 70 proc. elektros energijos Prancūzijoje. Šis rodiklis yra didesnis nei bet kurioje kitoje šalyje.

Prancūzija tikisi iki 2035 metų sumažinti šią dalį iki 50 proc. (anksčiau buvo užsibrėžta 2025 metų data) pasitelkdama daugiau atsinaujinančius energijos šaltinius, todėl nebestato naujų reaktorių.

Prancūzijos branduolinės energetikos saugos agentūra (ASN) teigė, kad šalies 32-iems 900 megavatų galios reaktoriams, pastatytiems daugiausia devintajame dešimtmetyje, bus leista veikti dar dešimtmetį, atsižvelgiant į jų potencialų naudojimo terminą, siekiantį iki 50 metų, palyginti su iš pradžių planuota 40 metų naudojimo trukme.

Nuspręsta, kad reaktoriai nebus išjungti trečiojo ar net ketvirtojo dešimtmečių pabaigose, atsižvelgiant į jų pradinę paleidimo datą.

Prancūzijos atominių elektrinių saugumas tikrinamas kiekvieną dešimtmetį.

ASN paprašė valstybės kontroliuojamo elektros tiekėjo EDF, valdančio šalies atomines elektrines, imtis visų būtinų veiksmų, kad būtų užtikrintas jėgainių saugumas.

Pagrindinis tikslas yra „apriboti bet kokios avarijos, ypač bet kokios rimtos avarijos, susijusios su reaktoriaus išsilydimu, pasekmes“, naujienų agentūrai AFP teigė ASN generalinio direktoriaus pavaduotojas Julienas Collet.

Kitas tikslas yra pagerinti elektrinių atsparumą išoriniams smūgiams, įskaitant žemės drebėjimus, potvynius, itin karštus orus ar gaisrus reaktoriuose.

Prieš branduolinę energetiką kovojančio judėjimo dalyviai jau seniai reikalauja uždaryti senąsias atomines elektrines.

„Tebeveikiančios Prancūzijos atominės elektrinės buvo pastatytos 30 ar 40 metų naudojimo trukmei. Be to, branduoliniai reaktoriai pereina į nežinomą senėjimo fazę“, – pažymėjo nevyriausybinė organizacija „Greenpeace“, raginanti uždaryti daugiau jėgainių.

ASN prezidentas Bernardas Doroszczukas laikraščiui „Ouest France“ teigė, kad elektrinių apsaugos įrangoje vis dar yra „silpnų vietų“, reikalaujančių „budrumo“, tačiau pridūrė, jog jau padaryta patobulinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius