-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 23 /13:20

Prancūzija susirūpinusi dėl „Veolia“ investicijų Vilniuje

Prancūzijos vyriausybė atidžiai stebi ginčą dėl šios šalies energetikos, vandens tiekimo ir atliekų tvarkymo grupės „Veolia“ investicijų Lietuvoje ir tikisi, kad jį pavyks išspręsti taikiai, antradienį pareiškė Vilniuje viešintis Prancūzijos Europos reikalų ministras.
„Veolia“  viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri
„Veolia“  viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Harlemas Desiras sakė susidariusią situaciją pirmadienio vakarą aptaręs susitikime su Lietuvos energetikos ministru Roku Masiuliu.

„Be abejo, mes esame susirūpinę, nes tai Prancūzijos kompanija, nors mes kaip valstybė ir nesame šios bylos šalis“, – žurnalistams Prancūzijos ambasadoje Vilniuje antradienį sakė ministras, atsakydamas į BNS klausimą.

„Šiuo metu tęsiasi teisinės procedūros, į kurias valstybė nėra tiesiogiai įsitraukusi, bet mes labai atidžiai stebime ir tikimės, kad bus pasiektas susitarimas. Manau, kad tai geriausiai atitiktų visų interesus“, – teigė H.Desiras.

„Veolia“ Vašingtone veikiančiam Tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) sausio pabaigoje pateikė daugiau nei 100 mln. eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą. Prancūzijos grupė teigia, kad jos valdomos antrinės įmonės „Vilniaus  energija“ ir „Litesko“ patyrė nuostolių dėl nesąžiningų ir diskriminuojančių teisės aktų pakeitimų ir veiklos reguliavimo sprendimų.

Energetikos ministro R.Masiulio atstovas sakė, kad ministras susitikime su H.Desiru pristatė Lietuvos Vyriausybės poziciją, bet ieškinio detalės nebuvo aptarinėjamos.

„Ieškinio detalės nebuvo aptarinėjamos, nes dar vyksta teisiniai procesai. Buvo konstatuota, kad tokia situacija yra, ministras pristatė savo poziciją ir buvo aptarti kiti klausimai“, – BNS sakė R.Masiulio atstovas spaudai Mantas Dubauskas.

„Vilniaus  energija“, kuri priklauso „Veolia“ grupei, iki 2017 metų balandžio sostinės savivaldybės valdomai įmonei turi grąžinti Vilniaus šilumos ūkį, kurį išsinuomojo penkiolikai metų ir į kurį investavo apie 160 milijonų eurų, tačiau šis procesas gali būti sudėtingas dėl grąžinamo turto vertinimo.

„Vilniaus energija“ su valdžios institucijomis ne kartą bylinėjosi Lietuvos teismuose, be to, sostinės teismas nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje buvusiam „Vilniaus  energijos“ valdybos pirmininkui Jeanui Sacrestui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

Kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais, H.Desiras pabrėžė, kad Prancūzija didžiuojasi „Veolia“ sėkminga veikla visame pasaulyje.

„Tai labai svarbi Prancūzijos įmonė, sėkmingai veikianti visame pasaulyje, mes ja didžiuojamės, ji dirba daugybėje savivaldybių visame pasaulyje ir Lietuvoje. Norėtume, kad ši byla būtų išspręsta kaip įmanoma sklandžiau pasiekus susitarimą“, – teigė ministras.

H.Desiras sakė nenorintis, kad šis atvejis atbaidytų Prancūzijos investicijas Lietuvoje, bet pridūrė, kad visiems tarptautiniams investuotojams svarbus „verslo klimatas ir tai, kaip elgiamasi su investavusiomis įmonėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius