Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekyba radioaktyviais vamzdeliais išvertė iš kėdės Ignalinos atominės elektrinės vadovą

Ignalinos atominės elektrinės vadovas Darius Janulevičius, kuriam pareikšti įtarimai, traukiasi iš pareigų. Tai jis nusprendė padaryti po neskelbto susitikimo antradienį su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu. 15min žiniomis, naujas skandalas gali virsti tarptautine byla prieš Lietuvą, nes Vokietijos pilietis, kuriam šioje byloje taip pat pareikšti įtarimai, kaltina mūsų valstybę neteisėtu turto perėmimu.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Jurgitos Lapienytės nuotr.

Tiesa, Energetikos ministerija antradienį skelbia, kad toks sprendimas priimtas abipusiu sutarimu. „Atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją, priimtas sprendimas, kad įmonei turėtų vadovauti naujas vadovas“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

D.Janulevičius priverstas trauktis po to, kai STT gruodį jam ir kitiems asmenims pareiškė įtarimus dėl 2014 metais organizuoto aukciono, kurio metu Vokietijos kompanijai „Sypra“ buvo parduoti 2 tūkstančiai tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis.

Abejones dėl D.Janulevičiaus galimybės vadovauti jėgainei antradienį išsakė ir premjeras Saulius Skvernelis.

Viešai priekaištų nereiškė

Nepaisant to, kad D.Janulevičius traukiasi po jam pareikštų įtarimų, Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas jam viešai priekaištų neturėjo.

„Pastaruoju metu Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimo procese buvo pasiekta akivaizdi pažanga – nebeliko vėlavimų ir problemų dėl lėšų panaudojimo efektyvumo. Tai atitinka svarbiausius Energetikos ministerijos prioritetus – sklandų ir skaidrų Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimą“, – teigiama pranešime.

Ministras padėkojo beveik penkerius metus įmonei vadovavusiam D.Janulevičiui už indėlį užtikrinant sklandų Ignalinos AE uždarymą.

D.Janulevičius pareigas paliks nuo sausio 31 d. Laikinuoju įmonės vadovu bus paskirtas vienas iš Ignalinos AE departamento direktorių. Jau artimiausiu metu bus paskelbtas konkursas Ignalinos AE generalinio direktoriaus pareigoms užimti.

Vokietis bylinėsis su Lietuva

Ardomoje IAE dalis metalo laužo yra radioaktyvus, todėl būtina radioaktyvias medžiagas pašalinti prieš parduodant tai.

STT duomenimis, užteršti vamzdeliai parduoti daugiau nei už 5 mln. litų, kai vario kaina tuo metu rinkoje buvo 5 kartus didesnė. Tiesa, STT skelbia, kad aukciono laimėtojas buvo įpareigotas įsigytą radioaktyviomis medžiagomis užterštą metalą išgabenti iš IAE nevalytą, tačiau pačioje elektrinėje buvo įdiegta technologinė linija vamzdelių valymui ir pradėti vamzdelių valymo darbai.

15min žiniomis, šią įrangą sumontavo Vokietijos pilietis inžinierius Peteris Zivas, su kuriuo IAE bendradarbiavo. STT jam taip pat pareiškė įtarimus.

P.Zivas 15min sutiko pakomentuoti situaciją.

Šis Vokietijos pilietis teigė ketinantis kreiptis į teismą su ieškiniu prieš Lietuvą, nes kaltina valstybę, esą ši nusavino šią įrangą.

„Lietuvos vardas nuskambės plačiai pasaulyje, nes pats sukūriau ir sumontavau šią įrangą, o dabar jos negaliu atsiimti atgal. Be viso to, man pareikšti įtarimai. Aš jums pats pasiūliau metodą, kaip radioaktyvius metalų paviršius nušlifuoti, pats investavau į specialią įrangą, o dabar likau be nieko“, – 15min pasakojo inžinierius iš Vokietijos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę

Pasak jo, anksčiau radioaktyvus metalo paviršius būdavo nuimamas rankiniu būdu – tai esą darė eiliniai IAE darbininkai, rizikuodami savo sveikata. Bet po to buvo apsispręsta varinius vamzdelius nukenksminti specialia įranga.

Pasak Vokietijos inžinieriaus, nenaudojama įranga, į kurią jis investavo, iki šiol stovi IAE, ir jis negali jos atgauti, be to, jam nesumokėti pinigai už darbą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę

„Tai yra reiderizmas, kai valstybė nusavina turtą. Man neįdomūs Lietuvos vidiniai politiniai dalykai, man neįdomu, kam patinka ar nepatinka atominės elektrinės vadovas, aš esu verslininkas inžinierius, man įdomus elektrinės ardymas. Tačiau dabar tapau auka“, – 15min kalbėjo Vokietijos verslininkas.

Jis tvirtino sugalvojęs unikalią įrangą, nes pasaulyje nėra tokio tipo elektrinių, kurios šiuo metu būtų ardomos.

Varinių vamzdelių prekybos aukcioną laimėjo Vokietijos kompanija „Sypra“. P.Zivas teigė nesusijęs su ja, tačiau teigė nesutinkantis su tuo, kad kaina buvo pernelyg maža. „Tai yra radioaktyvūs vamzdeliai, ir viso to pašalinimas kainuoja. Jūs supraskite, kad tai nėra eilinis metalo laužas“, – sakė P.Zivas.

STT ikiteisminį tyrimą baigė gruodžio 27 dieną.

Pareiškė įtarimus dėl prekybos

STT įtarimus pareiškė ne tik jam, bet ir buvusiam IAE vadovui Osvaldui Čiukšiui. 15min žiniomis, jis taip pat ketina artimiausiu metu kreiptis į teismą, nes jis ir buvęs IAE komercijos skyriaus direktorius Lauras Puslys įtariami ir dėl neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis.

STT gruodžio pabaigoje paskelbė, kad minėti asmenys veikė organizuotoje grupėje, buvo pasiskirstę vaidmenimis – esą vieni organizavo nusikalstamas veikas, kiti jiems talkino kaip padėjėjai, treti atliko vykdytojų funkcijas.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusios prokurorės D.Markauskienės, šis ikiteisminis tyrimas yra ne tik didelės apimties, bet ir itin sudėtingas, tiriama aukščiausio lygio IAE vadovų bei verslininkų grupės galimai padaryta korupcinė nusikalstama veika strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčioje IAE.

Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo reikalingos specialios įvairių sričių mokslinės žinios, buvo atlikti specialūs tyrimai. „Tai didelės apimties tyrimas – bylos medžiagą sudaro daugiau nei 30 tomų dokumentų“, – STT pranešime cituota prokurorė D.Markauskienė.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad už piktnaudžiavimą gali būti baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki 7 metų, už neteisėtą disponavimą radioaktyviosiomis medžiagomis – areštu ar laisvės atėmimu iki 4 metų.

Konkurencijos taryba taip pat yra konstatavusi, kad minėtame aukcione dalyvavusios dvi įmonės iš anksto susitarė ir imitavo konkurenciją, todėl joms skirta daugiau nei po 27 tūkstančius eurų baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius