Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 24 /11:02

Premjerui paaiškėjo – elektros kainos augo dėl valdžios padarytų klaidų

Dėl aukštų elektros kainų šią savaitę sujudo ir Seimas, ir Vyriausybė. Ketvirtadienį Vyriausybės rūmuose surengtas pasitarimas. Pusantros valandos posėdžiavę atsakingų institucijų vadovai kol kas dar negali įvardinti visų priežasčių, kodėl brango elektra. Taip pat dar neaišku, kas bus daroma, kad nenukentėtų vartotojai.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Gyventojams elektra dar nebrangs

„Paaiškėjo, kad buvo padaryta labai daug klaidų, tos klaidos yra įvertintos ir pripažintos bei, tikiuosi, kad po šito pasitarimo tokių klaidų ateityje nebebus“, – po pasitarimo aiškino premjeras Algirdas Butkevičius.

Kaip vienas kaltininkų buvo įvardintas buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pasitarime dalyvavo Energetikos ministerijos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK), „Litgrid“, „Lietuvos energijos“ atstovai.

Premjeras patikino, kad buitiniams vartotojams elektra nebrangs.

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė sakė, kad kai kurie elektros tiekėjai dėl aukštų biržos kainų ketina nutraukti sutartis su vartotojais kitąmet.

„Situacija susidarė dėl to, kad tiekėjai neįvertino rizikos, kad situacija rinkoje gali būti nestabili, rizikos nedraudė, su vartotojais sudarė fiksuotus kontraktus“, – sakė D.Korsakaitė.

Tačiau ji patikino, kad elektros tiekimas nė vienam vartotojui nenutrūks.

Kai kurie elektros tiekėjai dėl aukštų biržos kainų ketina nutraukti sutartis su vartotojais kitąmet.

Kaltę suvertė V.Poderiui

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sakė, kad premjero kabinete ketvirtadienio rytą galutinis sutarimas dėl to, kas bus daroma toliau, nebuvo priimtas.

„Labai rimtai vertinome susidariusią padėtį, premjerui pristatėme mūsų siūlomus scenarijus, pagal kuriuos galėtume veikti ir kaip galėtume kalbėtis su kaimynais, kaip yra ir bus valdoma rinka“, – sakė J.Neverovičius.

Pasak jo, bus ieškoma būdų, kaip padidinti konkurenciją, apsaugoti vartotojus nuo kainų svyravimo.

Pasak pasitarimo dalyvių, viena aukštų elektros kainų priežasčių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos šių metų kovą pasirašytas susitarimas, pagal kurį pirmenybė teikiama per Latviją į Lietuvą atitekančiai elektrai, tik vėliau perkama iš trečiųjų šalių (Rusijos, Baltarusijos).

Bus svarstoma apie šio susitarimo nutraukimą. J.Neverovičiaus teigimu, Estijos perdavimo sistemos operatorius pareiškė norą koreguoti šią sutartį.

Kada tai gali būti padaryta, nėra aišku.

Vakar rytą Žinių radijui duotame interviu A.Butkevičius dėl šio susitarimo apkaltino buvusį „Litgrid“ vadovą Virgilijų Poderį. „2013 metų kovo mėnesį praktiškai nežinant, kiek aš turiu informacijos, Energetikos ministerijos vadovams, tuometinis "Litgrid" vadovas Poderys pasirašė sutartį su Latvijos ir Estijos atsakingais pareigūnais, kad elektra tik bus importuojama iš Estijos, neįvertinus elektros energijos pralaidumo ir neįvertinus, kad Karaliaučiuje kai kurios įmonės generuojančios elektros energiją buvo sustabdytos remontui“, – premjero žodžius cituoja BNS.

Kitas elektros brangimo kainas aiškinasi VKEKK. Pasak D.Korsakaitės, tyrimą bus stengiamasi pabaigti iki šio mėnesio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius