Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 15 /13:32

Prezidentas siūlo stiprinti energijos kainų pažabojimo paketą: nori valdyti rizikas

Prezidentas ketina teikti papildomą siūlymą Seimą pasiekusioms įstatymo pataisoms, kurios leistų nuo sausio mažiau padidinti energijos, pirmiausia dujų, kainas gyventojams. Taip pat prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius teigė, kad Gitanas Nausėda remia Vyriausybės siūlymą.
Elektros ir dujų kaina
Jaroslavas Neverovičius / 123RF.com nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Prezidentūroje susitiko su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu prieš kitą savaitę vyksiančią Europos Vadovų Tarybą. Po susitikimo jo patarėjas Jaroslavas Neverovičius teigė, kad prezidentas pritaria Vyriausybės įstatymų paketui, kuris leis nuo sausio mažiau padidinti energijos kainas gyventojams.

„Išsakytas pasiūlymas sustiprinti jį dar labiau numatant pareigą tam tikriems dominuojantiems tiekėjams dujų rinkoje pateikti išsamią informaciją, kaip diversifikuojamas dujų tiekimo portfelis, kaip valdomos kainų rizikos ir tokį vertinimą, analizę galėtų vertinti reguliatorius. Toks pasiūlymas galėtų būti pateiktas dar komitete, kad galėtų būti įtrauktas į sprendimą“, – po susitikimo kalbėjo J.Neverovičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius

Anot jo, Prezidentūra mato poreikį valdyti visas rizikas, jei ateityje iškiltų panašių bėdų su energijos kainų kilimu.

„Tai instrumentas, įgalinantis VERT (Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją) diskutuoti su įmone, kaip tos rizikos ateityje bus suvaldomos“, – kalbėjo J.Neverovičius.

Lietuvoje gamtines dujas buitiniams tiekėjams teikia „Ignitis“.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sakė palaikantis prezidento siūlymą.

„Būtų logiška, kad mūsų reguliatorius galėtų vertinti ilgalaikes rizikų valdymo programas. Manau, kad Seime turėtų tos nuostatos rasti savo vietą“, – įsitikinęs jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys

D.Kreivio teigimu, šios pataisos susijusios su strateginiu rizikų valdymu.

„Šiuo metu matome, kad neapibrėžtumas rinkose didėja. Be to, vis labiau didės dėl klimato kaitos, įvairių krizių. Tam turime būti pasiruošę. Taigi tos pataisos, kurias planuoja pateikti prezidentūra, atliepia rizikų valdymą. Manau, kad mūsų įmonės turi būti tam pasiruošusios, taip pat reguliatorius turi turėti visas galias tas rizikas reguliuoti kartu su įmonėms“, – sakė energetikos ministras.

Dėmesys žaliajam kursui

J.Neverovičiaus teigimu, susitikimo su D.Kreiviu metu diskutuota apie žaliąjį kursą ir kad jis nėra problema, o, greičiausiai, vienas iš galimų sprendimo būdų

„Lietuva prieš dešimtmetį turėjo panašią situaciją, kai šilumos kainos buvo labai aukštos dėl drastiškai pabrangintų dujų. Tada pavyko greitai persiorientuoti į biokurą. Ir tokiu būdu kainos krito. Manome, kad tai analogija įsivertinimui ir visai Europos Sąjungai investuoti į atsinaujinančią energetiką, atsikratyti priklausomybės nuo iškastinio kuro, ypač importuojamo iš trečiųjų šalių“, – kalbėjo jis.

Energetikos ministras D.Kreivys antrino J.Neverovičiui ir teigė, kad žaliasis kursas nėra kainų kilimo priežastis, o instrumentas jas suvaldyti.

„Todėl Vyriausybė šiandien reaguodama tiek į aukštas kainas, tiek matydama poreikį vystyti atsinaujinančią energetiką, kitiems metams yra parengusi daugybę vidutinio laikotarpio priemonių, kaip galėtų kiekvienas namų ūkis vystyti atsinaujinančią energetiką, pasikeisti taršius katilus į mažiau taršius biokuro katilus, šilumos siurblius“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus antroji termofikacinė elektrinė. Biokuras keliauja į katilinę
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus antroji termofikacinė elektrinė. Biokuras keliauja į katilinę

Pasak D.Kreivio, šioms priemonėms numatyta beveik 300 mln. eurų.

„170 mln. eurų – saulės elektrinėms. Kas trečias ar ketvirtas namų ūkis galės įsirengti per artimiausius 5 metus šituos atsinaujinančius energijos gavybos šaltinius. Katilų keitimui, šilumos siurbliams yra skirta virš 100 mln. eurų“, – nurodė energetikos ministras.

Taip pat, anot D.Kreivio, šiuo metu 50 proc. daugiabučių šilumos mazgų yra nesureguliuoti.

„Stiprinsime kontrolę, kad tie mazgai būtų laiku sureguliuojami. Ir čia turės būti tam tikri teisės aktų pakeitimai, kad mūsų reguliatorius turėtų instrumentus tą daryti“, – kalbėjo jis.

Palaiko ES rinkos stiprinimą

J.Neverovičiaus išsakė paramą Europos Sąjungos (ES) vidaus rinkos stiprinimui ir integracijai.

„Paremtume komisijos detalesnį įvertinimą, ar nebuvo piktnaudžiavimo atvejo ES vidaus rinkoje su rezultatu prisidėti prie aukštesnių kainų“, – po susitiko penktadienį dėstė prezidento patarėjas.

Anot jo, pritariama Europos komisijos planams įvertinti bendro dujų pirkimo galimybę, taip formuojant ES rezervą.

„Čia yra didelis potencialas bendradarbiaujant su Ukraina ir jos turima infrastruktūrą, bet ir stiprinant vidaus rinką, naikinant barjerus, perteklinius mokesčius ir įgalinant dujų rinką funkcionuoti pačioje ES viduje“, – įsitikinęs J.Neverovičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius