-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 25 /13:29

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Gazprom“ pasiūlymai žodžiu – viliojantys, o raštu – nepriimtini

Lietuvos prezidentė antradienį pareiškė, jog Rusijos koncerno „Gazprom“ atsiųsti raštiški pasiūlymai Lietuvai dėl dujų kainų ir kitų dujų tiekimo Lietuvai sąlygų yra nepriimtini, tačiau derybos bus tęsiamos. Premjerui toliau giriantis dėl mažiausios kada nors išsiderėtos dujų kainos, prezidentė teigia, kad „Gazprom“ siūloma kainos nuolaida yra „mūsų pačių sąskaita“. Premjeras, be to, tikina, kad galioja ir žodiniai koncerno pasiūlymai, kuriuos jis anksčiau vertino iš esmės teigiamai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Žodžiu siūlo viena, o raštu – kita

„Buvo pateikti tam tikri žodiniai pasiūlymai, mes abu laukėme konkrečių rašytinių pasiūlymų, kuriuos būtų galima svarstyti. Toks rašytinis dokumentas gautas, jis labai panašus į praėjusių metų balandžio mėnesį gautą memorandumą. Pasiūlymų esmė – kaip ir prieš metus, kai vertinau, kad sąlygos Lietuvai yra nepriimtinos“, – po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams sakė Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, palyginti su „Gazprom“ prieš metus pateiktais pasiūlymais, šįkart koncernas pakeitė siūlomą dujų kainą Lietuvai, tačiau neilgam laikui – tik 3 metams.

Pasiūlymų esmė – kaip ir prieš metus, kai vertinau, kad sąlygos Lietuvai yra nepriimtinos, – po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams sakė Dalia Grybauskaitė.

„Galima pasakyti, kaip ir mėginome nuogąstauti prieš porą savaičių, kad žodžiu yra sakoma viena, o raštu atsiranda vėl keisti, neišsamūs, netikslūs ir nekonkretūs pasiūlymai, kurie jokiu būdu negarantuoja visų kitų sąlygų, todėl kol kas toks raštiškas pasiūlymas yra nepriimtinas. Aš paprašiau premjero toliau tęsti pokalbius ir derybas. Mums svarbu kalbėti su visais tiekėjais, mes neignoruojame nė vieno tiekėjo“, – kalbėjo prezidentė.

Premjerą pastatė į vietą

Premjeras teigė, jog dabar „Gazprom“ siūloma kaina yra mažiausia, kurią kada nors pavyko išsiderėti, tačiau, pasak prezidentės, kainos nuolaida siūloma Lietuvos sąskaita.

„Tiesiog norėčiau, kad visiems būtų aišku ir jokių iliuzijų nebūtų – kainos nuolaidos siūlomos mūsų pačių sąskaita“, – sakė D.Grybauskaitė, nutraukusi A.Butkevičių, kuris gyrėsi, esą „niekada Lietuvai tokios žemos kainos nebuvo siūlyta, kaip yra dabar pasiekta derybų metu“.

BNS paklausta, kiek ir kurios sąlygos netenkina Lietuvos, valstybės vadovė atsakė: „Du trečdaliai. Visa kita yra konfidencialu.“

Pasak jos, su „Gazprom“ deramasi dėl viso paketo klausimų, ne tik dėl kainos.

„Kalbėti apie nuolaidas turbūt neverta, nes yra visas kompleksas sąlygų. Tai liečia ir arbitražinius ginčus, ir mūsų „Amber Grid“ situaciją, ir sutarties laiką. Kalbėkime tik apie bendrą paketą, todėl diskutuoti apie atskiras nuolaidas yra beprasmiška“, – teigė prezidentė.

Vyriausybės vadovas pabrėžia kainą

Premjeras teigia, kad šiuo metu raštu pateiktus pasiūlymus analizuoja ekspertai, tarp jų ir Lietuvos banko atstovai, teisininkai, Finansų ministerijos specialistai. Tikėtina, jog kitą savaitę Vyriausybė jau turės išvadas, kaštų ir naudos analizę.

„Turi būti vertinama pasiūlymų visuma, o ne atskiri punktai. Ir ta visuma turi būti naudinga Lietuvai – žmonėms, siekiant mažesnių kainų už šildymą, verslui – siekiant mažesnių kaštų. Galiu patvirtinti, kad raštiškame „Gazprom“ dokumente siūloma kaina už dujas Lietuvai yra mažiausia per visą derybų laikotarpį. Kitokių vertinimų negaliu daryti, kol nėra ekspertų išvadų“, – sako premjeras A. Butkevičius.

A.Butkevičius pats skambino „Gazprom“ vadovui

A.Butkevičius pranešė pirmadienį kalbėjęs su „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu ir aptaręs koncerno pateiktus pasiūlymus. Anot jo, A.Mileris dar kartą patikino, jog žodiniai susitarimai galioja ir belieka toliau tartis.

A.Mileris pasakė, kad visi žodiniai susitarimai galioja ir belieka tartis, derėtis. Bet kai kurie punktai, kurie atsirado gautame dokumente,  nebuvo apkalbėti.

„Vakar aš pats paskambinau „Gazprom“ vadovui ponui Mileriui. Kalbėjomės apie tam tik tikrus papildomus punktus, kurie yra įtraukti į dokumentą, kuris atsiųstas Lietuvai. Pasitikslinau, ar galioja ankstesni žodiniai susitarimai. Labai gerai, kad tuose susitikimuose dalyvavo mūsų ambasadorius Rusijoje Renatas Norkus, kuris viską užsirašė ir yra pateikęs atmintinę. A.Mileris pasakė, kad visi žodiniai susitarimai galioja ir belieka tartis, derėtis. Bet kai kurie punktai, kurie atsirado gautame dokumente, nebuvo apkalbėti arba jie buvo sutarti praėjusių metų balandį“, – sakė A.Butkevičius.

„A.Milerio atsakymas buvo paprastas – tai yra derybinis klausimas, tegul teikia pasiūlymus ir bus kalbama“, – kalbėjo premjeras.

Raštiškus pasiūlymus Lietuvai „Gazprom“ atsiuntė praėjusios savaitės pabaigoje. Tuomet A.Butkevičius teigė, kad su „Gazprom“ bus deramasi ne tik dėl dujų kainos, bet ir dėl dujų tranzito į Karaliaučių, dėl trečiojo ES energetikos paketo, dėl „Gazprom“ turimų „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijų bei kitų klausimų.

Ką siūlo Lietuvai „Gazprom“?

Neoficialiomis žiniomis, „Gazprom“ siūlo Lietuvai pasirašyti 10 metų trukmės dujų tiekimo sutartį, pagal kurią 80 proc. dujų būtų perkama pagal sąlygą „take or pay“ („imk arba mokėk“), trejus pirmuosius metus „Gazprom“ siūlo kainą sumažinti 20 proc., o vėliau dėl jos būtų tariamasi iš naujo.

Be to, „Gazprom“ siūlo Lietuvai atsiimti visus ieškinius Lietuvos teismuose ir tarptautiniuose arbitražuose ir įsipareigoti ateityje nereikšti jokių pretenzijų, tuo pačiu, neoficialiomis žiniomis, nenumatant jokių kompensacijų už anksčiau taikytas per dideles kainas. Tranzitą į Karaliaučių siūloma užtikrinti tarpvyriausybine sutartimi.

„Gazprom“ siūlo Lietuvai pasirašyti 10 metų trukmės dujų tiekimo sutartį, pagal kurią 80 proc. dujų būtų perkama pagal sąlygą „take or pay“ („imk arba mokėk“), trejus pirmuosius metus „Gazprom“ siūlo kainą sumažinti 20 proc., o vėliau dėl jos būtų tariamasi iš naujo.

Prieš metus siūlytas Vyriausybės ir „Gazprom“ memorandumo projektas skelbė, jog „Gazprom“ sutiktų penktadaliu atpiginti dujas, tačiau Lietuva turėtų išpildyti kai kurias koncerno keliamas sąlygas, pavyzdžiui, iki 2020 metų pratęstų ilgalaikę dujų tiekimo sutartį bei įsipareigotų užtikrinti patikimą dujų tranzitą į Karaliaučių. Be to, kol vyks derybos, Lietuva ir „Gazprom“ įšaldytų visus teisinius ginčus.

Dabartinė „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ sutartis dėl dujų tiekimo galioja iki 2015 metų pabaigos.

Vyriausybė siekia iš „Gazprom“ pigesnių dujų, kurias dabar Lietuva perka brangiausiai Europoje.

Pasiūlymai prieštarauja trečiajam ES energetikos paketui

Vienas naujausių Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pasiūlymų Lietuvai – dėl dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ valdymo – prieštarauja trečiajam Europos Sąjungos (ES) energetikos paketui, pareiškė A.Butkevičius LRT radijui. Dar prieš dvi savaites po susitikimo Sočyje su „Gazprom“ vadovu jis tikino, kad iš esmės pavyko susitarti dėl Lietuvos įgyvendinamo trečiojo ES energetikos paketo.

„Šiuo metu visi tie raštiški pasiūlymai, kurie yra (...) negaliu pasakyti, kad tinka, nes vienas iš pasiūlymų, kuris naujai atsirado, dabar prieštarauja netgi Europos Sąjungos trečiajam energetikos paketui. Apie „Amber Grid“ mes kalbame. Bet aš nenoriu eiti į detales, nes tai yra konfidenciali informacija. Kai kurie pasiūlymai manęs netenkina – tam ir bus derybos“, – tikino premjeras.

A.Butkevičius išsamiau nepaaiškino, kaip konkrečiai „Gazprom“ siūlymas prieštarauja trečiajam ES energetikos paketui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius