-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius siūlo atsisakyti prievolės pirkti dujas iš SGD terminalo

Seime prasideda svarstymai, ar atsisakyti vadinamosios 25 proc. taisyklės, kuri numato, kad didieji dujų vartotojai privalo tiek iš būsimojo SGD terminalo, tiek iš „Gazprom“ pirkti po 25 proc. jiems būtino dujų kiekio.
Suskystintų gamtinių dujų terminalas – brangus ginklas prieš „Gazprom“ monopoliją.
Suskystintų gamtinių dujų terminalas – brangus ginklas prieš „Gazprom“ monopoliją. / „Klaipėdos naftos“ nuotr.

Naujas suskystintų gamtinių dujų pardavimo per terminalą modelis, kurį Seimui antradienį pristatė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, numato, kad šilumos ir elektros energijos gamintojai, kurių kainos reguliuojamos ir/ar kurie teikia Viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP), savo viso dujų poreikio įsigijimą paveda atlikti pagal LR Vyriausybės nustatytą tvarką paskirtam paskirtajam tiekėjui. Paskirtasis tiekėjas, aprūpindamas reguliuojamus vartotojus gamtinėmis dujomis, privalo užtikrinti būtinąją SGD terminalo veiklą, įsigydamas per terminalą 0,54 mlrd.m3 SGD dujų. Likusį reguliuojamų vartotojų gamtinių dujų poreikį paskirtasis tiekėjas užtikrina arba per SGD Terminalą arba vamzdynu rinkdamasis mažiausią kainą. Visi likusieji dujų vartotojai dujas gali pirkti tiek iš paskirtojo tiekėjo, tiek iš kitų tiekėjų, biržoje ar importuoti ir atsivežti tiesiogiai per SGD Terminalą.

„Siūlomų pakeitimų esmė – prekybos sureguliavimas ir mažinimas valstybės įsikišimo į prekybą. Čia vyko pats didžiausias ginčas, rinkos dalyviai buvo apskundę 25 proc. nuostatą Europos Sąjungos institucijoms“, – sakė J.Neverovičius.

Jis apie naują planuojamą tvarką informavo Europos Komisiją, kuri dėl to sustabdė tyrimą dėl vadinamosios 25 proc. taisyklės.

Labiausiai šiai taisyklei priešinosi beveik pusę Lietuvai reikalingų dujų suvartojanti Jonavos azotinių trąšų gamybos įmonė „Achema“, „Lietuvos dujos“ ir didžiausias šilumos tiekimo įmones vienijanti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

Iš principo nauja tvarka, jei jai pritars Seimas, palengvins tik privataus verslo ateitį. Pavyzdžiui, apie 1,35 mlrd. kubinių metrų suvartojanti „Achema“ pagal naująją tvarką iš SGD terminalo dujų pirkti nebeprivalės. Tuo metu reguliuojamiems šilumos ir elektros gamintojams tvarka lieka galioti.

Neskaičiuojant „Achemos“, Lietuva 2011 metais suvartojo apie 2 mlrd. kubinių metrų dujų. Jei tvarka bus patvirtinta, valstybės prižiūrimos bendrovės turės 0,54 mlrd. kubinių metrų dujų pirkti iš SGD terminalo. Vadinasi, apie ketvirtadalį, kaip ir numatyta anksčiau.

Įstatymo pataisas Seimui pateikė Energetikos ministerija. Antradienį po pateikimo įstatymui pritarta bendru sutarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius