R.Masiulis: estai ir latviai nedalyvaus izoliuoto darbo bandyme balandį

Lietuvai šiemet balandį planuojant atlikti pirmąjį šalies istorijoje elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą, elektros perdavimo tinklo operatorės „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis sako, jog Latvijos ir Estijos operatoriai galutinai pranešė nedalyvausiantys bandyme.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kaimynai galiausia nesutiko – gavome jau aiškius raštus iš jų, kad jie nedalyvaus bandyme. Aišku, viltis miršta paskutinė, gal dar persigalvos, bet manau, kad ne“, – portalui vz.lt sakė R.Masiulis.

Pasak jo, Lietuvai siekiant kuo anksčiau atsijungti nuo Rusijos ir Baltarusijos elektros tinklų bei sinchronizuotis su Vakarų Europa, šiame procese Lietuva yra priklausoma nuo Latvijos ir Estijos veiksmų. R.Masiulio teigimu, jeigu šiose šalyse būtų stipri politinė nuostata, atsijungti nuo BRELL sistemos būtų galima kartu.

„Jeigu sistemos operatoriai gautų tą politinį signalą, kad privalo padaryt kuo greičiau, tai neabejoju, kas techniniai specialistai tiek AST, tiek „Elering“ rastų būdų, kaip tą padaryti. O dabar estų ir latvių politikai atsisukę į sistemų operatorius klausia, tai ar jūs galite padaryti. Aišku, jiems patogiau dar ilgiau palaukti ir jie sako, ne, duokite mums dar laiko“, – kalbėjo R.Masiulis.

„Kurčio su nebyliu diskusija, kur ji turėtų baigtis, nežinau. Manau vis dėlto, politiniame lygyje tas sprendimas turėtų būti priimtas tose šalyse“, – pridūrė „Litgrid“ vadovas.

Jo nuomone, Kaliningrado srities energetikos sistema, dabar sujungta su Lietuvos, yra pasirengusi veikti savarankiškai.

„Tą, ką matome, – jie ne vieną izoliuoto darbo bandymą yra darę ir sistemą savo išmėginę, pagal jų techninę konjunktūrą, tas elektrines, kurias jie turi ir kaip jie pasiruošę, manome, kad jie sugebėtų veikti“, – sakė R.Masiulis.

Izoliuoto darbo bandymą Lietuva planuoja atlikti balandžio 22 dieną. Atliekant bandymą tinklas bus atjungtas nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos ir veiks savarankiškai, o elektrą vartotojams tieks šalies elektrinės, taip pat jungtys su Lenkija ir Švedija. Elektros sistemos balansą ir dažnį valdys „Litgrid“ dispečeriai.

Prieš 2025 metų pabaigoje numatytą baigti sinchronizavimą su Europos tinklais visos Baltijos šalys taip pat turi atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą, kurio metu Lietuva, Latvija ir Estija sudarys vieną „salą“.

Vis dėlto Lietuva siekia paankstinti procesą ir sinchronizuotis 2024 metų vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius