Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07 /17:34

R.Perry: dėl Astravo AE lietuviai turi kalbėtis su TATENA ir Baltarusija

Vilniuje viešintis Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Rickas Perry sako, kad dėl Astravo atominės elektrinės Lietuva turi kalbėtis su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA) ir Baltarusija, o JAV į tiesiogines derybas šiuo klausimu nesikiš.
Rickas Perry
Rickas Perry / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per spaudos konferenciją R.Perry pabrėžė, kad iš Lietuvos vadovų girdėjo apie nerimą dėl šios branduolinės jėgainės saugumo, bet pats nežino situacijos.

„Taip, aptarėme tai. Manau, kad visi būgštavimai dėl atominės elektrinės – jei leisite, pakartosiu jų tvirtinimus, aš ten nebuvau, neįsigilinau į tai, taigi, pakartosiu tai, kuo pasidalijo prezidentas ir kiti – yra būgštavimas dėl saugumo elektrinės statybose“, – sakė R. Perry, atsakydamas į BNS klausimą, ar Lietuvos Vyriausybės atstovai jį įtikino, kad jėgainė statoma nesaugiai.

„Turime Tarptautinę atominės energijos agentūrą, ir tos agentūros vaidmuo yra užtikrinti, kad tokie objektai atitiktų tarptautinius standartus. Todėl rekomenduočiau Lietuvos lyderiams, kad tai būtų vienas iš kelių atkreipti į tai dėmesį“, – kalbėjo energetikos sekretorius.

„Mūsų tikslas nėra derėtis dėl branduolinės elektrinės statybų Europoje, ir aš tikrai palikčiau tai šalies lyderiams ir deryboms su baltarusiais ir TATENA“, – teigė R.Perry.

„Manau, kad visi norime pamatyti iš esmės saugią ir ekonomišką branduolinės energetikos programą įvairiose pasaulio šalyse. Tikiuosi, atnešime ten naujausių technologijų iš Jungtinių Valstijų ir mūsų nacionalinių laboratorijų, kurios dirba su privačiu sektoriumi kai kuriais iš tų klausimų“, – sakė JAV energetikos sekretorius.

R.Perry pavaduotoja Rita Baranwal BNS sakė, kad JAV kviečia Lietuvą ir Baltarusiją palaikyti dialogą šiuo klausimu, ir užsiminė, kad kurą tokiems reaktoriams galėtų tiekti ir JAV.

„JAV ragina Lietuvą ir Baltarusiją tęsti pokalbius ir išlaikyti skaidrumą. Pasakysiu, kad VVER reaktoriai, panašūs į statomus Astravo elektrinėje, pasaulyje saugiai veikia. Ateityje kurą iš dalies galėtų tiekti JAV kuro tiekėjai. Taip daroma kai kuriose pasaulio elektrinėse“, – BNS teigė R. Baranwal.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Baltarusija Astravo atominę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus stato nesilaikydama saugumo reikalavimų.

Prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su R.Perry pareiškė, kad Lietuva tikisi, jog „JAV aktyviai įsitrauks į dialogą su Baltarusija, siekiant Astravo atominės elektrinės branduolinio saugumo užtikrinimo“.

„Ši elektrinė kelia ir hibridinių grėsmių pavojų Baltijos šalių regione, tad ypač svarbu, kad JAV atkreiptų dėmesį į saugumo ir demokratinių vertybių išsaugojimą bei puoselėjimą Europoje“, – pranešime spaudai teigė prezidentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rickas Perry, Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rickas Perry, Žygimantas Vaičiūnas

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė tikintis, kad Lietuva sulauks JAV paramos branduolinės saugos klausimu.

„Galiu patvirtinti, kad ši tema buvo viena pagrindinių visuose susitikimuose, kalbėjome apie įvairias priemones. Kai kurios priemonės nėra naujos, kai kurios galbūt turi šiek tiek naujų atspalvių, bet akivaizdu, kad kai kurie elementai – manau, juos tikrai išbandysime, kiek jie bus veiksmingi pamatysime“, – sakė Ž.Vaičiūnas per bendrą spaudos konferenciją su R.Perry.

„Bet tikrai turime užtikrinimą ir matymą Jungtinių Valstijų, kad branduolinės saugos klausimais turime didžiulę JAV paramą“, – pridūrė jis.

„Kaip žinome, turime daug nepadarytų darbų, kalbu tiek apie streso testų įgyvendinimą, tiek apie Tarptautinės atominės energetikos agentūros veiksmus. Tai ta darbotvarkė tikrai yra aktuali“, – sakė Ž.Vaičiūnas.

Jis sakė, kad „nėra vieno veiksmo ir vieno sprendimo, kuriuo mes išspręstume šią problemą“.

„Kalbame apie priemonių kompleksą. Aš pasitikiu Jungtinių Amerikos Valstijų administracija ir tikiuosi, kad šis paramos faktorius bus papildomas veiksnys pirmiausia tarptautiniuose formatuose kalbantis ir sprendžiant šią problemą“, – kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius