Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Perry: JAV SGD taps vis konkurencingesnės

Jungtinių Valstijų eksportuojamos suskystintos gamtinės dujos (SGD) yra tinkamas pasirinkimas Lietuvai, norinčiai turėti patikimą tiekėją ir energetikos partnerę, sako JAV energetikos sekretorius Rickas Perry'is.
Rickas Perry
Rickas Perry / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak jo, amerikietiškos dujos laikui bėgant taps vis konkurencingesnės.

„Yra laisvės kaina (...) Ar laisvė verta kelių papildomų eurų? (...) Turite paklausti savęs: iš ko norite pirkti dujų? Iš šalies, kuri turi rekordinius rodiklius kartkartėmis nutraukiant dujų tiekimą, nes siekia savo politinių tikslų, ar iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kurios bus lojalus partneris ir sąjungininkas?“, – spaudos konferencijoje Vilniuje sakė R.Perry'is.

Jo teigimu, net jeigu šiuo metu JAV dujos yra brangesnės, nei Rusijos tiekiamos, vis dėlto ilgainiui padėtis turėtų pasikeisti.

„Argumentas, kurį rusai teikia, kad jų dujos kažkaip pigesnės, gali būti, kad tėra trumpalaikės pagyros. Net jeigu tai tiesa šiuo metu – o aš tuo abejoju, – amerikietiškos dujos galės ilgainiui konkuruoti su bet kuo rinkoje“, – argumentavo JAV politikas.

Jis pažymėjo, kad jau dabar amerikietiškų dujų pasiūla prisidėjo prie SGD pigimo pasaulyje.

„JAV per artimiausius porą metų padvigubins savo pasiūlą, su galimybe vėl ją padidinti. O mes juk žinome, ką reiškia tokia pasiūla rinkoje: mažėja kaina“, – sakė R.Perry'is.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad JAV prisideda prie globalių rinkos pokyčių, o šių pokyčių naudą jaučia ir jaus Lietuvos vartotojai.

„Esame liudininkai to proceso, apie ką kalbėjo sekretorius R.Perry's, būtent išaugusio dujų eksporto iš Jungtinių Amerikos Valstijų. (...) 2019 metais startavo trys nauji SGD eksporto terminalai JAV – tai padidino suskystintų gamtinių dujų pasiūlą pasaulyje ir dėl to krito kaina. Viena iš priežasčių buvo būtent padidėjęs JAV eksportas“, – kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Ministras tikisi, kad ilgainiui ir žiemos laikotarpiu gamtinių dujų kaina bus mažesnė, nei šiuo metu būna šaltuoju metų sezonu.

„Suskystintos gamtinės dujos yra pigesnės vasaros laikotarpiu, bet sekdami situaciją, kurią turime su lietuviškuoju terminalu, akivaizdu, kad pakankamai greitai sulauksime situacijos, kai ir žiemos laikotarpiu, tikiu, suskystintos gamtinės dujos bus konkurencingesnės negu vamzdyno („Gazprom“ dujos – BNS)“, – aiškino jis.

„Tokia yra rinkos konjunktūra. Ir natūralu, kad artimiausiu metu mes turėsime vos ne daugiau suskystintų gamtinių dujų negu vamzdyno“, – pridūrė Ž.Vaičiūnas.

Penktadienį Ž.Vaičiūnas BNS sakė, kad Lietuvai svarbi galimybė už konkurencingą kainą importuoti SGD iš JAV.

„Mūsų tikslas nėra dujos bet kokia kaina, turime turėti ir konkurencingą kainą“, – BNS sakė ministras.

Iš JAV dujos į Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalą buvo atgabentos du kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius