Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Zukas: „Shell“ žingsnelis į Klaipėdą rodo susidomėjimą regiono SGD rinka

Nedaug suskystintų gamtinių dujų (SGD) į Klaipėdą artimiausiu metu atgabensianti Nyderlandų dujų ir naftos koncernas „Shell“ galėtų tapti dar vienu žaidėju Lietuvos rinkoje. Jos dalyviai teigia, kad bendrovė yra susidomėjusi nedidelės apimties SGD rinka, tačiau kol kas neprognozuoja, ar „Shell“ gali tapti nauja rimta SGD tiekėja.
„Shell“ logotipas
„Shell“ logotipas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Klaipėdos naftą“, kuriai „Shell“ atgabens dujų paskirstymo stoties bandymams, valdančios „Epso-G – vadovas Rolandas Zukas teigia, kad „Shell“ tikriausiai analizuoja galimybes veikti ir Lietuvoje.

„Manau, kad tokios įmonės kaip „Shell“ visada tokias galimybes analizuoja, ir jie kaip viena didžiausių energetikoje veikiančių bendrovių, ne tik didelius kiekius tiekia, bet ir smulkaus masto“, – BNS sakė R. Zukas.

Tačiau, pasak jo, tai, kad įmonė patieks 1 tūkst. kubų SGD paskirstymo stoties bandymams, dar nebūtinai reiškia, kad „Shell“ planuoja įsitvirtinti Lietuvos rinkoje.

„Gal pats faktas, kad jie bandymams patieks dujas, dar nereiškia, kad jie bando įsitvirtinti šioje rinkoje, bet jų noras patiekti geriausiomis sąlygomis tam tikrą susidomėjimą regionu demonstruoja“, – sakė „Epso-G“ vadovas.

Energetikos grupės „Lietuvos energija“, kurios bendrovė „Litgas“ taip pat siekė parduoti bandomąjį krovinį „Klaipėdos naftai“, gamybos ir paslaugų direktorius Dominykas Tučkus tikina nevertinantis „Shell“ kaip konkurentės. Jei bendrovė pradėtų veikti Lietuvos mažos apimties SGD rinkoje, „Litgas“ svarstytų parduoti dujų Nyderlandų naftos ir dujų milžinui.

„Kadangi mes dabar daugiau užsiimame didmenine prekyba, mums kiekvienas, kas ateina, yra labiau potencialus klientas negu konkurentas. Mes esame laisvi bet ką pirkti ir parduoti. Jeigu kažkas į mus kreiptųsi su prašymu parduoti dujų, mes svarstytume“, – BNS sakė D. Tučkus.

Anot jo, „Litgas“ neatmeta ir pati veikti mažos apimties rinkoje, tačiau „ant žemės beveik nėra rinkos, tai nėra ir kam tiekti“. Pasak D. Tučkaus, ši rinka nesiplečia, nes nafta pigi ir vartotojai vangiai pereina prie SGD.

„Baltijos šalių rinkoje nelabai kas vyksta, ir tai vyksta ne dėl kažkieno kaltės, o dėl pasaulinių žaliavų kainų. Deja, bet šiai dienai yra taip, kad nafta pakankamai pigi, kad stambesni vartotojai neieškotų alternatyvų. SGD kaip alternatyva yra švaresnė, bet infrastruktūra nėra išvystyta, tai daug kas pasilieka prie esamos infrastruktūros bazės“, – sakė jis.

Tačiau ar „Shell“ ryšis ateiti į Lietuvos rinką, D. Tučkus teigia nenorintis spekuliuoti.

BNS šią savaitę nepavyko gauti „Shell“ atsakymo dėl tolesnių jos planų Lietuvoje.

Vasarį „Shell“ paskelbtoje SGD rinkos apžvalgoje nurodoma, kad SGD poreikio augimą lems nedidelės apimties dujų prekyba, taip pat jų panaudojimas transporte. „Shell“ prognozuoja, kad pasaulyje SGD vartojimas nebesirems vien energijos gamintojais ir vis daugiau dujų vartos kiti sektoriai.

„Klaipėdos nafta“ šią savaitę pranešė, kad „Shell“ rugpjūtį ar rugsėjį pirmą kartą atplukdys nedidelės apimties SGD krovinį, skirtą baigiamos statyti dujų paskirstymo stoties bandymams. Čia statomos penkios po 1 tūkst. kubų talpos talpyklos, iš kurių SGD bus galima perkrauti į autodujovežius.

Lietuvai SGD šiuo metu tiekia 4 tiekėjai – Norvegijos „Statoil“, su „Litgas“ turintis sutartį iki 2024 metų, JAV bendrovės „Koch Supply & Trading“ ir „Cheniere Marketing International“ bei Ispanijos „Gas Natural Fenosa“.

Visos šios bendrovės užsiima didmenine dujų bendrove, o mažos apimties SGD verslas vystomas, Klaipėdoje „Statoil“ dujas perpilant į mažesnius laivus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius