Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reikalavimas pirkti biokurą biržoje gąsdina gamintojus

Vyriausybėje artimiausiu metu turėtų patvirtinti naują biokuro biržos reglamentą, pagal kurį reguliuojami centralizuotos šilumos tiekėjai dalį reikalingo biokuro pirkti tarpininkaujant biržai. Biržos atstovai teigia, kad tai padės skaidrinti rinką, tuo tarpu smulkieji biokuro gamintojai baiminasi, kad praras pajamas, ketvirtadienį rašo „Lietuvos žinios“.
„Baltpool“  generalinė direktorė Laura Žalaitė
„Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Biokuro kainos įvairiose savivaldybėse skiriasi beveik dvigubai, nuo 400 iki 700 litų už toną naftos ekvivalento, ir tai sunku paaiškinti, nes kuro gamybos ir tiekimo sąlygos visur panašios“, – teigia biržos operatorės „Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė. Ji pabrėžė, kad birža eliminuos dabartinę nelygybę tarp stambių ir smulkių gamintojų, nes visi pasiūlymus teiks anonimiškai, vadovaudamiesi vieninteliu kriterijumi – siūloma parduodamo biokuro kaina.

Biokuro gamybos ir tiekimo bendrovių bei smulkiųjų biokuro gamintojų nuomone, per anksti įvedama nauja apsirūpinimo biokuru tvarka – atsisakius įprastų ilgalaikių sutarčių, kurios pasirašomos su viešųjų konkursų laimėtojais, iškilo pavojus verslui. Mat kiekviena sutartį sudariusi bendrovė yra tikra, kad sutarties laikotarpiu turės stabilų darbą ir galės planuoti savo verslą.

„Jeigu būsime verčiami eiti į biržą, nedėsiu daugiau pinigų į šį verslą. Matau ne kokią perspektyvą – išardžius dar tik pradėjusią tobulėti apsirūpinimo biokuru tvarką, katilinės, kentėdamos dėl kuro tiekimo ritmo sutrikimų, nuspręs grįžti prie visada garantuotai tiekiamų gamtinių dujų, nors dabar jos trigubai brangesnės“, – teigė miškininkystės bendrovės „Penki arai“ vadovas Nerijus Vertelka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius