-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rinkoje kylant abejonių dėl OPEC susitarimo, naftos kainos traukia žemyn

Rinkoje kylant abejonių dėl netikėto OPEC susitarimo sumažinti gavybą ilgalaikės sėkmės, naftos kainos penktadienio ryte traukia žemyn.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 OPEC Naftos kaina

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) trečiadienį nustebino rinkas, paskelbusi apie planus apkarpyti bendrą gavybą maždaug 750 tūkst. barelių per dieną.

Šiam sprendimui nudžiuginus rinkas – o gavybos sumažinimas būtų pirmasis per aštuonerius metus – naftos kainos pašoko 6 proc., tačiau jau ketvirtadienį, kai rinkos dalyviai ėmė vertinti susitarimo detales, kurios dar turi būti suderintos, euforija išblėso.

Tartis dėl šių detalių, įskaitant tai, kiek savo gavybą sumažins atskiros kartelio valstybės narės, pavesta specialiai suformuotam techniniam komitetui, kuris jas turi suformuluoti iki oficialaus OPEC susitikimo lapkričio 30 dieną.

„Brent“ rūšies naftos kaina penktadienio ryte smuko 31 centu iki 48,93 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies nafta atpigo 27 centais iki 47,56 JAV dolerio už barelį.

„Nerimaujama dėl to, kaip OPEC laikysis naujų tikslinių gavybos lygių, ir daugelis iš esmės laikosi nuomonės, kad antraštės yra gerokai optimistiškesnės už tikrovę, – komentare pareiškė „IG Markets“ analitikas Chrisas Westonas. – Net kai naujasis susitarimas bus galutinai suderintas, gavyba faktiškai bus sumažinta ne anksčiau kaip 2017 metais. Be to, įvairios šalys gali viršyti tikslinius lygius ir tokia perspektyva yra visiškai reali.“

Kiti analitikai taip pat abejoja, kad Saudo Arabijos ir Irano – jos pagrindinio varžovo kartelyje – bendradarbiavimas bus tvirtas.

„Saudo Arabijos ir Irano santykiai tebėra prasti ir, nors OPEC susitarimas yra labai reikšmingas politiniu požiūriu, mes neįžvelgiame galimybių, kad šios dvi šalys galėtų labiau suartėti, – rašoma „BMI Research“ parengtame komentare. – Istoriškai kvotos visada buvo itin ginčytinas klausimas, o mažos kainos ir didėjantis fiskalinis spaudimas tik dar labiau padidino statymus šiame žaidime.“

Analitikai skeptiškai nusiteikę ir dėl realaus poveikio, kurį planuojamas gavybos sumažinimas galėtų padaryti naftos perpildytai rinkai.

„Nors OPEC rodo solidarumo ženklus, šiai grupei tenka mažiau nei 40 proc. viso pasaulio naftos gavybos, – pareiškė Ch.Westonas. – Rusija išgauna daugiau kaip 11 mln. barelių per dieną. Taip pat matome, kad gavybą didina JAV skalūnų gamintojai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius