-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkos grimasos: verslas nenori už elektrą mokėti mažiau

Penktus metus veikianti elektros rinka daugeliui vidutinių ir smulkių įmonių vis dar yra negirdėtas dalykas – 69 proc. tokių įmonių iki šiol nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo, todėl už elektrą moka 25 proc. daugiau nei kitos verslo bendrovės, elektrą perkančios jau ne iš LESTO.
Taisoma elektros perdavimo linija
Taisoma elektros perdavimo linija / Bendrovės „Lesto“ nuotr.

Smulkieji klientai liko pamiršti?

Nepriklausomi elektros tiekėjai ieško priežasčių, kodėl susiklostė tokia sunkiai paaiškinama situacija, kai verslas savo noru praranda milijonus litų.

Kol kas sutariama tik dėl vieno – per tuos ketverius metus elektros tiekėjai kovėsi dėl stambiųjų verslo klientų, suvartojančių didžiąją dalį elektros energijos. Trumpiau tariant, verslo logika buvo tokia – geriau turėti vieną stambų nei 50 smulkių klientų.

Labai mažai įmonių žino, kad galima pasirinkti kitą elektros tiekėją. Žmonėms reikia aiškinti jau dabar, nes vis vien ateis laikas kai ir buitiniai vartotojai galės pasirinkti nepriklausomus tiekėjus.

„Mes dirbome su smulkiais ir vidutiniais klientais, kurie per mėnesį suvartoja nuo 500 iki 10000 kWh elektros energijos. Turėjome atlikti šviečiamąjį darbą ir aiškinti vartotojams, kad yra tokia galimybė pasirinkti nepriklausomą tiekėją, taupyti, nepermokant LESTO už garantinę kainą. Manau, kad ir visuomeninis tiekėjas LESTO labiau galėjo prisidėti prie švietėjiškos veiklos.

Pats daug metų dirbau telekomunikacijų srityje ir ten nieko nestebina, kad galima pasirinkti kitą operatorių, bet labai mažai įmonių žino, kad galima pasirinkti kitą elektros tiekėją. Žmonėms reikia aiškinti jau dabar, nes vis vien ateis laikas kai ir buitiniai vartotojai galės pasirinkti nepriklausomus tiekėjus, tai tada bus dar didesnė sumaištis“, – teigė „ECO Energy Systems“ vadovas Mindaugas Taraskevičius.

Šis elektros tiekėjas, kaip ir dar kiti keturi nepriklausomi tiekėjai, neatlaikė pernykštės kainų krizės ir ketina nutraukti savo veiklą.

Pasitraukusiųjų vietą užima nauji rinkos žaidėjai, kurie intensyviai ieško smulkesnių klientų, taip pat jau pradedama galvoti ir apie elektros tiekimą buitiniams vartotojams.

Pastato nuomotojas trukdo taupyti

Smulkieji verslininkai kartais susiduria ir su kone kurioziškomis situacijomis. Į EnergyMarket.lt kreipėsi įmonė, kuri nuomojasi patalpas Vilniuje. „Ar mes galime pasirinkti elektros tiekėją?“, – laiške klausė įmonės vadovas.

Atsakymas – ne, nes elektros tiekėją gali pasirinti tik pastato šeimininkas. „Nepriklausomą tiekėją gali pasirinkti tik tas klientas, kurio elektros įrenginiai yra prijungti prie skirstomojo tinklo operatoriaus LESTO elektros tinklo. Subabonentai negali pasirinkti tiekėjo, kadangi vidaus tinklo valdytojas nėra rinkos dalyvis“, – paaiškino LESTO atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys.

Tokią situaciją galima išspręsti tik labai buitiškai – paprašyti, kad pastato nuomotojas pasirinktų elektros tiekėją. Tuomet visi nuomininkai išlaidas elektrai galės sumažinti ketvirtadaliu.

Didžiausia kliūtis – informacijos stygius

Tuo tarpu nepriklausomi elektros tiekėjai skundžiasi, kad jie negali pasiūlyti savo paslaugų ir kainos, nes nežino, kurios įmonės nėra pasirinkusios tiekėjo.

„LESTO nėra įpareigota skelbti informaciją apie klientus, kurie dar nėra pasirinkę nepriklausomų tiekėjų. Manome, kad tai yra klientų pasirinkimas, iš kurio tiekėjo pirkti elektros energiją. Be to, klientų duomenys yra konfidenciali informacija. Liberalizuojantis rinkai pagal etapus, LESTO informavo individualiai kiekvieną klientą apie prievolę pasirinkti nepriklausomą tiekėją“ – teigė LESTO atstovas E.Naprys.

Nepriklausomi elektros tiekėjai skundžiasi, kad jie negali pasiūlyti savo paslaugų ir kainos, nes nežino, kurios įmonės nėra pasirinkusios tiekėjo.

Jis pabrėžė, kad LESTO sudarė galimybes vartotojams savo noru pasirašyti sutikimą, kad elektros energijos vartojimo duomenys būtų prieinami nepriklausomiems tiekėjams.

„Kiekvienas klientas yra informuojamas, kad jis nėra pasirinkęs tiekėjo ir moka garantinėmis elektros energijos kainomis.

Nepriklausomi tiekėjai taip pat galėtų daugiau laiko skirti klientų informavimui, siekiant padėti klientams apsispręsti dėl nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo“, – kalbėjo LESTO atstovas ryšiams su visuomene.

EnergyMarket.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius