-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rokas Masiulis JAV aptars galimybes importuoti SGD

Energetikos ministras Rokas Masiulis sekmadienį išvyksta į JAV, kur, be kita ko, tarsis dėl galimybės į Lietuvą importuoti suskystintas gamtines dujas (SGD). Pasak ministro, tikimasi pasirašyti kelias preliminarias sutartis.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Susitikimai bus Energetikos departamente, tikimės papasakoti apie mūsų pasiekimus energetiniuose projektuose, kokia yra situacija Lietuvos energetikoje, kreiptis dėl palaikymo, tiekiant energijos resursus iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Ypač kalba ir toliau eina apie suskystintas gamtines dujas, kadangi jų specifikacija mums labai gerai tinka, vis daugiau atsiranda projektų, kurie ir ekonomiškai vis geresni tampa“, – interviu BNS sakė R.Masiulis.

Anot jo, savaitės trukmės vizito metu tikimasi užsitikrinti politinį palaikymą dėl dujų iš JAV įsigijimo bei pasirašyti preliminarias sutartis.

„Norėtume ir politiniame lygyje užsitikrinti tolesnę paramą, tiek susitikti su tom įmonėm, kurios vysto terminalus. Tikimės, kad gal pavyks pasirašyti keletą sutarčių preliminarių. Dar kol kas derinamos detalės, gal pavyks suderinti, gal ne, bet procesas vyksta sėkminga linkme“, – tikino energetikos ministras.

Pasak jo, bus siekiama pasirašyti sutartis bent su 2 tiekėjais.

R.Masiulis teigė, kad Lietuva JAV dujų eksportuotojams yra įdomi, nes rinkoje yra dujų perteklius, tad net ir nedidelės rinkos juos domina.

15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr./Laivas „Independence“
15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr./Laivas „Independence“

„Šiais laikais, kai yra pasiūlos perteklius, bet koks klientas yra įdomus. Su amerikiečiais mes istoriškai labai gerai palaikėme santykius, su „Cheniere“ kompanija mes esame seniai susitarimų memorandumą pasirašę, palaikome iki šiol santykius, jie labai detaliai seka mūsų projektą, tiek techninį įgyvendinimą, tiek politinį“, – aiškino energetikos ministras.

Rusijos vykdoma agresyvi politika dar kartą priminė apie būtinybę Europos Sąjungai sustiprinti savo energetinį saugumą bei diversifikuoti energijos tiekimą

„Jie mato mūsų žingsnius vystant mažos apimties dujų prekybą – tai yra pardavinėti suskystintas gamtines dujas kaip produktą, šita rinka auganti, taip kad potencialas nėra toks, kaip iš pradžių atrodo aplinkinės rinkos. Mes juk vamzdynais susijungiam su Latvija, susijungsim su Lenkija, atsiveria Ukrainos rinka. Žodžiu, tikrai yra ateityje nemažas potencialas šioje srityje“, – pridūrė R.Masiulis.

Sekmadienį išplatintame ministerijos pranešime ministras teigė, kad viena iš vizitą nulėmusių priežasčių yra įvykiai Ukrainoje bei Rusijos vykdoma agresyvi politika, nes tai „dar kartą priminė apie būtinybę Europos Sąjungai sustiprinti savo energetinį saugumą bei diversifikuoti energijos tiekimą“.

Jis taip pat tvirtino, kad Lietuvos energetikos sektorius JAV kompanijoms yra įdomus net tik dėl galimybės tiekti suskystintas gamtines dujas.

„JAV energetikos kompanijos domisi tiek galima skalūnų paieška ir gavyba Lietuvoje, tiek naujos atominės elektrinės projektu. O mokslo bendruomenei bei analitikams įdomi Lietuvos patirtis užsitikrinant energijos tiekimo saugumą“, – nurodė jis.

R.Masiulis taip pat skaitys paskaitas apie Lietuvos energetikos permainas Harvardo ir Hiustono universitetuose.

Lietuva jau keletą metų siekia užsitikrinti SGD dujų importą iš JAV. Tai vienu iš svarbiausių prioritetų yra įvardijusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

JAV yra visiškai patvirtinusios mažiausiai penkis SGD projektus. Pirmasis naujas projektas – „Cheniere Energy's Sabine Pass“ – patvirtintas 2012 metais, o eksportas galėtų prasidėti vėliau šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius