Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rokas Masiulis: Lietuva pati renkasi, iš ko pirkti dujas

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis pareiškė, kad padėtis Lietuvos dujų rinkoje pastaraisias metais iš esmės pasikeitė ir šalis dabar pati renkasi, iš ko pirkti dujas. Taip jis komentavo Europos Komisijos (EK) trečiadienį pateiktus kaltinimai Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ dėl piktnaudžiavimo monopoline padėtimi, ribojant konkurenciją ir taikant per dideles dujų kainas kai kuriose Europos šalyse.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nuo dabar Lietuva perka dujas iš ten, iš kur komerciškai apsimoka, bet nei vieno šaltinio mes nenorime arba atmesti specialiai, nes mums reikalinga konkurencija. Mes turime terminalą, mes turime galimybę pirkti iš „Gazprom“, mes galim pirkti dabar iš kitų šaltinių, jeigu pavyktų su kitais tiekėjais susitarti, kai turėsime jungtį į Lenkiją. Dabar mūsų pasirinkimas, iš kur pirkti“, - LRT radijui trečiadienį sakė R.Masiulis.

Jis tikino, kad dujų kaina bus svarbiausias kriterijus, tačiau Lietuva neketina dirbtinai atsisakyti kurio nors iš galimų dujų šaltinių.

Kaina bus svarbiausia dalis, bet iš kitos pusės mes tikrai neužleisime savo stiprios pozicijos

„Kaina bus svarbiausia dalis, bet iš kitos pusės mes tikrai neužleisime savo stiprios pozicijos, kad turime eilę alternatyvų pasirinkimų, todėl mes tikrai dirbtinai neatsisakysime nė vieno šaltinio, kad visada turėtume galimybę įsigyti“, - tikino ministras.

Anot jo, Europos Komisijos paskelbtas prieštaravimo pareiškimas „Gazprom“ patvirtina Lietuvos nuogąstavimus, kad Rusijos koncernas ribojo konkurenciją. Tačiau ministro teigimu, reikia palaukti iki šių metų pabaigos, kol tyrimas bus baigtas.

„Sprendimas patvirtina tai, ką mes teigėme, kad konkurencija buvo ribojama. Aš manau, kad reikia ramiai palaukti šių metų pabaigos, kada bus tie sprendimai, ir tada žiūrėsime“, - teigė R.Masiulis.

Pasak jo, šiuo metu su „Gazprom“ deramasi dėl naujos dujų sutarties, tačiau detalių R.Masiulis nekomentuoja: „Derybos vyksta, dar konkrečių rezultatų nėra, turime visus metus laiko ir žiūrėsime, kaip bus. Bet Lietuva yra stabilus partneris, dujų tiekimas per Lietuvą visą laiką buvo patikimas“.

Europos Komisija apkaltino „Gazprom“ pažeidus konkurenciją, Lietuvai ir kai kurioms kitoms Rytų ir Vidurio Europos šalims parduodant dujas per brangiai.

EK narė Margrethe Vestager trečiadienį sakė, kad kai kurioms šalims „Gazprom“ pardavinėjo dujas iki 40 proc. brangiau nei kitoms. Pasak žiniasklaidos, Lietuva pirko dujas brangiausiai - jų kaina buvo didesnė net už Latvijos ir Estijos mokamą kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius