Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rosatom“ Suomijoje statys atominę elektrinę

Antradienį Rusija ir Suomija pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo taikaus branduolinės energijos naudojimo srityje. Iš Rusijos pusės dokumentą pasirašė Valstybinės korporacijos „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenko, iš Suomijos pusės – ekonomikos ministras Jan Vapaavuori.
Sergejus Kirijenka energingai ieško atominių elektrinių statybos partnerių.
Sergejus Kirijenka energingai ieško atominių elektrinių statybos partnerių. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2013 m. gruodžio pabaigoje buvo pasirašyta sutartis tarp „Rusatom Oversiz“, kuri atstovavo „Rosatom“, ir Suomijos branduolinės bendrovės „Fennovoima“. Jėgainę planuojama statyti Pyhajoki rajone. Kartu su AE statybos sutartimi buvo sudaryta 10 metų kuro tiekimo sutartis būsimajai AE su kuro bendrove „TVEL“, sutarties kaina – 450 mln. eurų.

Tiesioginės derybos tarp „Fennovoima“ ir UAB „Rusatom Oversiz“ buvo pradėtos 2013 m. balandį. Be to, „Fennovoima“ taip pat derėjosi dėl projekto su „Toshiba“ ir „Areva“.

„Rosatom“ pasiūlė „AE-2006“ projektą su VVER reaktoriumi (vandens-vandens energijos reaktorius), kurio galia 1200 MW, ir kuris buvo pripažintas pačiu geriausiu tarp dalyvaujančių konkurse, atsižvelgiant į itin griežtus Suomijos keliamus reikalavimus ekologinei saugai, projektų technologinei ekspertizei ir visų gamybos bei statybos etapų kontrolei.

„Rosatom“ taps bendrovės „Fennovoima“ akcininke su 34 proc. akcijų dalimi.

Suomijoje AE „Loviisa“ jau veikia rusiškos konstrukcijos blokai su VVER tipo reaktoriais, kurių kiekvieno galia 440 MW.

„Rosatom“ siūlo referencinį projektą „AE-2006“, kuris atitinka visus „postfukušiminius“ saugos reikalavimus“, – sako „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenko.

„Tai, kad Suomijos branduolinės energetikos technologijų tiekėju pasirinktas „Rosatom“, įrodo, kad Suomija ir Rusija gali sėkmingai bendradarbiauti. „Rosatom“ siūlo referencinį projektą „AE-2006“, kuris atitinka visus „postfukušiminius“ saugos reikalavimus“, – pažymėjo Valstybinės korporacijos „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenko.

„Tai, kad daugiau kaip 30 metų Suomijoje be avarijų veikia AE „Loviisa“, patvirtina rusiškų technologijų patikimumą. „Rosatom“ skiria didžiulį dėmesį saugos klausimams projektuojant ir statant atomines elektrines. Esu įsitikinęs, kad pagal rusiškas technologijas įgyvendintas bendras projektas „Hanhikivi“ bus toks pat sėkmingas“, – pareiškė Suomijos ekonomikos ministras Jan Vapaavuori.

Pasirašiusi tarptautinį susitarimą korporacija „Rosatom“ pareiškė, kad jei bus reikalinga, ji yra pasirengusi padidinti savo dalį Suomijos AE „Hanhikivi-1“ projekte iki 100 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius