Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rosatom“ vadovas pripažino, kad atominės elektrinės Kaliningrado srityje projektas keičiasi

Baltijos šalių ketinimai atsijungti nuo Rusijos energetikos sistemos privertė persvarstyti atominės elektrinės (AE) Kaliningrado srityje projektą, pripažino Rusijos valstybės branduolinės energetikos korporacijos „Rostom“ vadovas Sergejus Kirijenka.
Baltijos atominės elektrinės statyba
Baltijos atominės elektrinės statyba / Eglės Digrytės nuotr.

Interviu radijo stočiai „Echo Moskvy“ jis pareiškė, kad Baltijos šalių ryžtas tapti Europos Sąjungos energetikos sistemos dalimi verčia keisti branduolinės energetikos Rusijos anklave prie Baltijos jūros viziją.

„Jei tai įvyks, Kaliningradas taps izoliuotas, tai bus izoliuota energetikos sistema. Privalome su tuo taikstytis. Jie jau pareiškė, kad tam ruošiasi. Deramės su Europos Sąjunga, kaip tai būtų įgyvendinama, kiek turime laiko. Tačiau privalome daryti savas išvadas. Pirmoji išvada: jei Kaliningrado sistema taps izoliuota – ji nėra labai didelė, ir planuotų pajėgumų nebereiks. Planuoti du reaktoriai po 1 200 megavatų, o visas vartojimas Kaliningrade dabar – 450–500 megavatų“, – sakė „Rosatom“ vadovas.

Jo žodžiais, kova dėl AE Kaliningrado srityje tęsiasi.

„Iš pradžių buvo bandymai blokuoti šį projektą, pasinaudojant „Espo“ konvencija. Tai nepavyko, nes visos šalys, išskyrus Lietuvą, pritarė. Vėliau sekė bandymai spustelti per TATENA ir per ES. Taip pat nepavyko. Mes prisistatėme Briuselyje, pademonstravome skaidrumą to, ką darome. Ir vėl nesėkmė. Kaip suprantu, dabar pasitelkta nauja kovos priemonė, rimta, ir nereikia nuvertinti mūsų partnerių-konkurentų. Dabar rimtai išliko klausimas dėl Baltijos šalių atsijungimo nuo Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos energetikos sistemų“, – pareiškė S.Kirijenka.

Jis pripažino, kad Baltijos šalių atsijungimas „de facto“ dar neįvyko, tačiau Rusija privalo rimtai tam ruoštis.

„Mes plečiame aikštelę keliems mažos galios branduoliniams reaktoriams. Galvojame apie 40 megavatų galios reaktorius. Tai laiko patikrinti reaktoriai, eksploatuojami ledlaužiuose ir povandeniniuose laivuose. Tiesiog adaptuosime juos sausumoje. Kiekis – svarstoma nuo keturių iki aštuonių reaktorių, kurie visiškai derėtų prie dabartinių dujas deginančių elektrinių“, – sakė S.Kirijenka.

Jis pripažino, kad tokioms permainoms pasiruošti reikia laiko.

Atsakydamas į klausimą, kiek laiko gali prireikti, S.Kirejenka pridūrė: „Dabar negaliu pasakyti, kiek laiko gali prireikti. Manau, kad 1–2 metų pakaks. Tiek laiko mus prireiks projektavimui ir pasiruošimui statybai. Tačiau gali prireikti ir daugiau laiko – mums vėl teks atsiklausti visų kaimynų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius