Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija praranda dominuojančias pozicijas Europos dujų rinkoje

Pinganti nafta anaiptol nėra vienintelė Rusijos problema. Nuo energijos eksporto priklausanti valstybė praranda dominuojančias pozicijas Europos dujų rinkoje, praneša „Business Insider“.
Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas - laivas „Independence“ atplaukė į Lietuvą.
Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas – laivas „Independence“ atplaukė į Lietuvą. / R. Dačkaus nuotr.

Anksčiau du dalykai leido Rusijai dominuoti Europos dujų rinkoje: Europos vyriausybių politika ir šaltos žiemos. Tačiau dabar abu dalykai pasikeitė.

2009 metais Europos Sąjunga priėmė Trečiąjį energetikos paketą. Be to, ES investavo į naujas jungtis, kad, Rusijai nusprendus nutraukti dujų tiekimą, valstybės turėtų alternatyvių dujų tiekimo šaltinių. Tai buvo labai svarbus žingsnis, nes Rusija nuolat grasina „bausti“ valstybes, nutraukdama dujų tiekimą.

Ukrainai 2014 metais dujų tiekimas buvo nutrauktas pusei metų, ši valstybė nuo Rusijos nukentėjo ir 2006, ir 2009 metais.

Svarbu, kad Lietuva, priklausoma nuo Rusijos gamtinių dujų, pasistatė suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, Ukraina pradėjo importuoti daugiau dujų iš Vakarų.

Rusija tuo metu sustabdė „Pietų srauto“ („South Stream“) dujotiekio statybą, kuris turėjo tiekti dujas į Europą, aplenkdamas Ukrainą.

Pernai lapkritį Vladimiras Putinas pabrėžė, kad žiema ateina. Jis turėjo omenyje, kad tai yra gera naujiena Rusijos ekonomikai, nes Europa importuos daugiau naftos ir gamtinių dujų iš Rusijos.

„Šalta žiema leidžia Rusijai, labai svarbiai Europos energijos tiekėjai, laikyti vadeles savo rankose. Rusija gali didinti kainas, riboti dujų kiekius, daryti tai vienu metu. Bet kuriuo atveju tai kainuoja papildomai“, – rugpjūtį rašė analitikas Davidas Kotokas.

Rusija tiekdavo apie trečdalį gamtinių dujų Europos buitiniams ir pramonės vartotojams. Dėl to Rusija diktavo ir aukštesnes kainas. Tačiau ši žiema Europoje bent jau kol kas yra švelni, todėl Rusijos siekis apriboti dujų tiekimą nepadarytų tokio didelio poveikio.

Prarasdama pozicijas Europoje, Rusija pradėjo dairytis į Rytus. Gegužę su Kinijos bendrove Rusija pasirašė 30 metų sutartį dėl dujų tiekimo.

Praėjusių metų pabaigoje Vladimiras Putinas susitiko su Indijos premjeru. Jie sutarė dėl kelių energetikos klausimų, o Rusijos prezidentas pakvietė Indiją dirbti prie projektų Arktyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius