-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai nutraukus dujų tiekimą pirma sušaltų Suomija, Lietuvą išgelbėtų terminalas

Suomija pritrūks dujų net jeigu Rusija eksportą sustabdys vos vienam mėnesiui. Didžiosios ES šalys be rusiškų dujų išlaikytų nuo trijų iki devynių mėnesių. Šalys, kurios turi suskystintųjų dujų terminalus, tarp jų ir Lietuva, dujų trūkumą galėtų kompensuoti. Tai nurodoma Vokietijos mokslininkų studijoje, kurie skelbia euobserver.com.
Žiema
Žiema / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Rusijos dujų tiekimo nutraukimas pusmečiui išsekintų daugelio centrinės ir rytinės Europos šalių atsargas. Taip pat ir Vokietijos“, – rašoma trečiadienį Kelno universiteto Energetinės ekonomikos instituto studijoje.

Suomija neturi pakankamų galimybių kaupti atsargų ir 100 proc. šalyje naudojamų dujų atkeliauja iš Rusijos. Po trijų mėnesių dujų trūkumą pajustų Lenkija ir Turkija.

Kompiuterinės simuliacijos pagalba mokslininkai sumodeliavo, kas vyktų suskystintųjų gamtinių dujų vamzdynuose, jai Rusija nuspręstų nutraukti tiekimą trims, šešiems ar devyniems mėnesiams.

Suomija taptų pirma šalimi, kuri pajustų tokio Rusijos sprendimo pasekmes, nes ji neturi pakankamų galimybių kaupti atsargų ir 100 proc. šalyje naudojamų dujų atkeliauja iš Rusijos. Po trijų mėnesių trūkumą pajustų Lenkija ir Turkija. Sunkumai prasidėtų ir Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Graikijoje bei Estijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Suomijos prezidentas Sauli Niinisto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Suomijos prezidentas Sauli Niinisto

Belgija, Bulgarija, Airija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Portugalija, Ispanija ir Švedija dujų trūkumo problemą galėtų išspręsti per suskystintųjų dujų terminalus.

Po devynių mėnesių „kristų“ didysis trejetas – Vokietija, Italija ir Prancūzija. Dujų pritrūktų Čekijoje, Vengrijoje, Slovakijoje.

Šalys, kurios ir po devynerių mėnesių dujų nepritrūktų, yra Danija, Norvegija, Nyderlandai, Rumunija ir Jungtinė Karalystė.

Belgija, Bulgarija, Airija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Portugalija, Ispanija ir Švedija dujų trūkumo problemą galėtų išspręsti per suskystintųjų dujų terminalus. Trūkstamą kiekį būtų galima importuoti iš kitų valstybių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vicepremjeras Zhang Gaoli
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vicepremjeras Zhang Gaoli

Nutraukusi dujų tiekimą metams Rusija netektų 54 mlrd. eurų (186 mlrd. litų) arba 42 proc. visų „Gazprom“ metinių pajamų.

Dujų eksportą nusprendusi sustabdyti Rusija stipriai nukentėtų ekonomiškai. Per mėnesį ji prarastų apie 4,5 mlrd. eurų (15,5 mlrd. litų) pajamų. Tai 3,5 proc. visų „Gazprom“ pajamų per metus. Nutraukusi dujų tiekimą metams Rusija netektų 54 mlrd. eurų (186 mlrd. litų) arba 42 proc. visų „Gazprom“ metinių pajamų.

„Tai stipriai paveiktų bendrovę ir itin sumažintų jos galimybes pajamomis prisidėti prie Rusijos biudžeto“, – teigiama studijoje.

Panašūs scenarijai šiuo metu svarstomi Europos Komisijoje. Beveik neabejojama, kad dėl karo Ukrainoje Europa gali susidurti su dujų tiekimo problemomis šią žiemą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Europos Komisijos energetikos komisaras Giuntheris Oettingeris
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Europos Komisijos energetikos komisaras Giuntheris Oettingeris

Kad V.Putinas panaudos ginklus ir atvirai meluos, buvo už mano vaizduotės ribų, todėl dabar neatmetu galimybės, kad dujų tiekimas bus sustabdyta, – teigė G.Oettingeris.

„Kad V.Putinas panaudos ginklus ir atvirai meluos, buvo už mano vaizduotės ribų, todėl dabar neatmetu galimybės, kad dujų tiekimas bus sustabdytas“, – teigė energetikos komisaras Guenteris Oettingeris.

Euobserver.com šaltiniai Europos Komisijoje teigia, kad šis scenarijus labai tikėtinas. Baiminamasi dėl situacijos Europos pietryčiuose. Nutraukus tiekimą ES planuoja riboti dujų naudojimą pramonėje ir pasirūpinti, kad gyventojai nesušaltų.

JAV reitingų agentūros „Fitch“ duomenimis, Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų galima įveikti per 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius