Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos eksportui – dar ne galas: sankcijos veikia lėtai

Per pastaruosius kelis mėnesius laivybos srautas į Rusiją ir iš jos išliko gana didelis, nes įvairios įmonės skuba vykdyti sutarčių dėl energijos ir kitų prekių pirkimo įsipareigojimus, kol dar neįsigaliojo visos sankcijos.
Rusiškos trąšos Brazilijoje
Rusiškos trąšos Brazilijoje / „The New York Times“/Victor Moriyama nuotr.

Europos Sąjungai artimiausiais mėnesiais ruošiantis įvesti draudimą importuoti Rusijos naftą, situacija gali gerokai pasikeisti. Tačiau kol kas duomenys rodo, kad nors prekyba su Rusija daugeliu atvejų sumenko, ji dar anaiptol nepatyrė didelio smūgio.

Iš Rusijos uostų išgabentos žaliavinės naftos ir naftos produktų apimtys balandį išaugo iki 25 milijonų metrinių tonų, rodo laivybos stebėjimo įmonės „Refinitiv“ duomenys, nuo maždaug 24 milijonų metrinių tonų gruodžio, sausio, vasario ir kovo mėnesiais ir viršijo pastarųjų dvejų metų apimtis.

Jimas Mitchellas, „Refinitiv“ naftos tyrimų Amerikos žemynams skyriaus vadovas, sakė, kad didesnes Rusijos siuntas balandį paskatino pasaulio ekonomikos atsigavimas po pandemijos ir kad šie duomenys dar neatspindi sankcijų bei kitų apribojimų, pritaikytų Rusijai po jos invazijos į Ukrainą vasario 24 dieną, poveikio.

Pasak jo, žalia nafta paprastai parduodama likus 45–60 dienų iki pristatymo, o tai reiškia, kad po Rusijos invazijos įsivyrausiantys pokyčiai sistemoje vis dar vyksta.

„Apimtys traukiasi lėtai, nes tebegalioja sutartys, kurios jau buvo sudarytos“, – paaiškino J.Mitchellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius