Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos ir Saudo Arabijos ministrų pareiškimai kelia naftos kainas

Investuotojams optimistiškai įvertinus Rusijos ir Saudo Arabijos ministrų pareiškimus apie galimą OPEC ir ne OPEC šalių susitarimo dėl naftos gavybos ribojimo pratęsimą, naftos kainos pirmadienį sparčiai kopia aukštyn.
Naftos perdirbimo įmonė
Naftos perdirbimo įmonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepos mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios pakilo 0,81 JAV dolerio, arba 1,57 proc., iki 51,64 dolerio už barelį.

O birželio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 0,78 JAV dolerio, arba 1,63 proc., iki 48,62 JAV dolerio už barelį.

Penktadienį „Brent“ pabrango 0,1 proc., o WTI – mažiau nei 0,1 procento. Per visą savaitę abiejų rūšių nafta pabrango 3,5 procento.

Rusija ir Saudo Arabija OPEC ir ne OPEC šalių susitarimą dėl naftos gavybos sumažinimo yra pasirengusios pratęsti dar devyniems mėnesiams – iki 2018 metų kovo pabaigos, nurodoma bendrame Rusijos energetikos ministro Aleksandro Novako ir Saudo Arabijos energetikos ministro Khalido al-Faliho pareiškime, kuris buvo paskelbtas po jų susitikimo Pekine.

„Ministrai sutarė, kad, siekiant pagrindinio rinkos stabilizavimo tikslo – sumažinti pasaulyje sukauptas naftos atsargas iki vidutinio pastarųjų penkerių metų lygio, o taip pat parodyti, kad gamintojai yra pasiryžę užtikrinti rinkos stabilumą, nuspėjamumą ir tvarią plėtrą, – bendrus savo noru vykdomus pirmaujančių naftos gamintojų veiksmus būtina pratęsti devyniems mėnesiams iki 2018 metų kovo 31 dienos“, – rašoma pareiškime.

Ministrai taip pat tikisi, kad prie pratęsto susitarimo dėl gavybos mažinimo prisijungs naujų dalyvių. Šiuo metu susitarime dalyvauja 24 valstybės.

Vidutinė OPEC gavyba balandį sudarė 31,73 mln. barelių per dieną, taigi gavyba buvo sumažinta labiau, palyginti su sutartais 1,2 mln. barelių per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius