-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skvernelis derybose dėl dujų su Baltijos šalių premjerais tikisi „padėti tašką“

Derybose su Baltijos šalių premjerais, kurios svarbios siekiant užsitikrinti europinę paramą Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui, Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis penktadienį tikisi „padėti tašką“. Anot jo, net jei derybos būtų nesėkmingos, siekiama pagaliau baigti diskusijas ir judėti toliau.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Dešimt metų lygiai, kai diskusija vyksta tarp Baltijos valstybių. Aš tikiuosi vieno rytoj – padėti tašką. Arba taip, arba ne“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Anot jo, pasiekus susitarimą dėl regioninės Baltijos šalių SGD rinkos, būtų galima atpiginti dujas vartotojams.

„Dešimt metų, manau, pakankamai ilgas laikotarpis diskusijoms, bet tos diskusijos rodo, kad jos stabdo labai svarbius energetinius projektus ir darbus, tai Lietuva negali sau to leisti, tai dėl to ir buvo priversta, tapo lyderiu, sprendžiant SGD terminalo klausimą, dabar turime alternatyvą spręsti tiek Lietuvos, tiek Latvijos, tiek Estijos vartotojų klausimus, tai yra mažinti dujų kainą, turėti nepriklausomą laisvą dujų rinką“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Baltijos šalių vyriausybių vadovai penktadienį apsilankys Latvijos Inčukalno dujų saugykloje, vėliau tęs pokalbius Pernu mieste Estijoje.

Pasak S.Skvernelio, jei šalys susitartų, į europinį finansavimą galėtų pretenduoti Lietuvos ir Estijos terminalai bei Latvijos Inčukalno dujų saugykla.

„Dėl Baltijos regiono dujų rinkos ateities, ir tai susiję pirmiausia su mūsų terminalo regionalizavimo klausimu, Inčukalno požeminės dujų saugyklos Latvijoje ir galimybės Estijoje turėti mažos apimties arba mažo galingumo terminalą. Tai būtų bendras visų Baltijos valstybių projektas, kuris galėtų pretenduoti į Europos Komisijos finansavimą“, – tikino S.Skvernelis.

Baltijos šalių vyriausybių vadovai penktadienį apsilankys Latvijos Inčukalno dujų saugykloje, vėliau tęs pokalbius Pernu mieste Estijoje.

Lietuvos Vyriausybė siūlo visoms trims šalims susitarti dėl vadinamojo suskystintų gamtinių dujų regioninio paketo, kuriame būtų įvertinta Klaipėdos SGD terminalo, būsimo Estijos terminalo ir Inčukalno saugyklos reikšmė.

Anksčiau Lietuva siekė, kad Klaipėdos terminalas būtų pripažintas regioniniu ir taip pretenduotų į ES paramą laivo-saugyklos išpirkimui iš Norvegijos „Hoegh LNG“, tačiau nesulaukė tvirtos kaimynų paramos.

Siekdami įtikinti latvius ir estus, lietuviai dabar siūlo susitarimą, apimantį objektus visose trijose šalyse.

Bendras trijų šalių sutarimas gerokai padidintų galimybes gauti ES paramą. Anot premjero patarėjo Deivido Matulionio, šis susitarimas leistų sumažinti dujų kainas 5–7 proc. ir sudarytų stipresnę konkurenciją Rusijos dujų koncernui „Gazprom“.

Iš pradžių Lietuva planavo iš „Hoegh LNG“ laivą-saugyklą „Independence“ išpirkti 2024 metais, tačiau vėliau ėmė ieškoti galimybių tai padaryti anksčiau. Už laivo nuomą daugiausia valstybės valdoma įmonė „Klaipėdos nafta“ kasmet moka apie 60 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius