-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltis gels silpniau: prognozuojamas 8 proc. pigesnis šildymo sezonas

​Pigesnės „Gazprom“ dujos Lietuvos gyventojams reiškia ir mažesnes šildymo sąskaitas. Tiesa, nors „Gazprom“ gamtines dujas atpigino penktadaliu, šildymas bus tik apytikriai 8 proc. pigesnis. Sąskaitos nemažės tuose miestuose, kur kūrenamas biokuras, tačiau jie ir taip už šilumą moka mažiau.
Šildymas
Šildymas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) šio šildymo sezono kainas prognozuoja nedrąsiai. Kol kas yra daug nežinomųjų – iki galo neaiškios dujų kainos, elektros supirkimo kvotos, vartotojams dar negrąžintos permokos už dujas.

Tačiau jau galima numanyti, kad šildymas šiemet turėtų bent šiek tiek būti pigesnis. LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas prognozuoja, kad šildymo sąskaitos šiemet bus 8 proc. mažesnės.

„Turėtų mažėti šilumos kaina tuose miestuose, kur yra kūrenamos gamtinės dujos“, – 15min.lt sakė jis.

Nors Lietuvai dujos pinga 20 proc., šilumos kainos krenta mažiau. Taip yra todėl, kad kuro kaina sudaro tik dalį šilumos kainos, likusi dalis tenka pastovioms sąnaudoms, pavyzdžiui, darbo užmokesčiui, mokesčiams ir pan.

Kuro dedamoji
Kuro dedamoji

V.Stasiūnas skaičiuoja, kad seno, nerenovuoto 60 kvadratinių metrų buto šildymas šiemet kainuos vidutiniškai 340 Lt per mėnesį, kai pernai kainavo apie 365 Lt.

„Bet kiekvienas namas, kiekvienas butas gauna jau konkrečias kainas“, – sakė V.Stasiūnas, pabrėžęs, kad kalbama yra apie vidutinę šildymo kainą.

Šildymo sezonas šiemet pigs tuose miestuose, kur yra deginamos gamtinės dujos, tuo metu miestai, kūrenantys biokurą, pigimo nejaus. Tiesa, jie už šildymą ir taip moka mažiau. Seno, nerenovuoto 60 kvadratinių metrų ploto buto mieste, kūrenančiame biokurą, savininkas per mėnesį už šilumą turi sumokėti apie 250 Lt.

Šilumos kainų prognozė
Šilumos kainų prognozė

Nuo 2010 m. gamtinių dujų dalis bendroje šilumos gamybai naudojamo kuro struktūroje tolygiai mažėjo – nuo 2010 iki 2013 m. sumažėjo 13,4 proc. (nuo 74,2 iki 60,8 proc.). Tuo pačiu laikotarpiu šilumos gamybai naudojamo biokuro dalis augo 13 proc. (nuo 18,2 proc. 2010 m. iki 31,2 proc. 2013 m.), skelbia Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius