-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Saudo Arabija: OPEC ir ne OPEC šalių susitarimą dėl naftos gavybos mažinimo reikia pratęsti

OPEC ir ne OPEC šalių susitarimą dėl naftos gavybos mažinimo reikia pratęsti antrajam šių metų pusmečiui, mano Saudo Arabijos energetikos, pramonės ir mineralinių išteklių ministras.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes žinome, mes esame įsitikinę, kad antrąjį pusmetį naftos paklausa bus didesnė negu pirmąjį pusmetį, todėl pirmajam pusmečiui sutarto naftos gavybos sumažinimo lygio išlaikymas ir pratęsimas antrajam pusmečiui padės atkurti pusiausvyrą rinkoje ir šiuo atveju tai bus vidutinė paklausos ir pasiūlos pusiausvyra, kuri stebima pastaruosius penkerius metus“, – viešėdamas Astanoje, pareiškė Khalidas al-Falihas.

„Mums labai svarbu, kad antrajam pusmečiui būtų pratęsti susitarimai su visomis šalimis, su kuriomis buvo susitarta dėl pirmojo pusmečio“, – pridūrė jis.

„Norėčiau pažymėti, kad OPEC šalys įsipareigojimų dėl gavybos mažinimo laikosi daugiau kaip 100 procentų. OPEC nepriklausančios šalys jų laikosi 85 proc., tačiau pastebima teigiama tendencija...“, – pareiškė ministras.

OPEC ir ne OPEC šalys susitarė pirmąjį pusmetį sumažinti naftos gavybą ir taip stabilizuoti „juodojo aukso“ rinką. OPEC šalys įsipareigojo savo bendrą gavybą sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną, o ne OPEC šalys – 558 tūkst. barelių per dieną. Šis susitarimas gali būti pratęstas dar pusmečiui.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) anksčiau skelbė, kad OPEC šalys susitarimą dėl gavybos mažinimo sausio–vasario mėnesiais įvykdė 98 proc., o ne OPEC šalys – 37 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius